Louisiana kuberneri Bobby Jindali sõnul jõudis naftalaik umbes keskpäeval kohaliku aja järgi osariigi idapoolseimas nurgas asuvate asustamata Chandeleuri saarteni, vahendab telekanal CNN.

Kuid kütusefirma BP esindajad, kellele kuulus avariiline naftaplatvorm ja kes tegelevad katastroofi likvideerimisega, kinnitavad, et saarte rannikult pole naftat veel avastatud.

Saarte kohal lennanud Agence France-Presse’i korrespondendi sõnul on aga näha, kuidas kütuselaik on ranniku juures ja mõningates kohtades on rand juba saastunud.

Chandeleuri saarte juurde on juba saadetud 12 kalapüügitraalerit ja 10 erilaeva, mille ülesanne on ujuvtõketega naftalaiku takistada.

Saarestik kuulub rahvuspargi koosseisu — seda läbib lõunasse suunduvate lindude migratsioon, metsades-soodes on aga unikaalne ökosüsteem, mille naftalaik võib hävitada.

Plahvatus Deepwater Horizonil toimus 20. aprillil ning kahe päeva möödudes uppus platvorm merevoogudesse. 11 platvormil viibinud inimest hukkus. 29. aprillil kuulutati Louisianas eriolukord välja ja pöörduti föderaalvalitsuse poole abi saamiseks.