Sotsiaal- ja veebimeedia on tulnud, et jääda. Banaalsed väljendid, kuid juba eesti ajakirjanduse grand old man Juhan Peegel tavatsenud oma õpilastele öelda, et te võite kirjutada nii hästi kui tahes, aga lõpuks läheb see ikka naela otsa. Delfi eesti- ja venekeelses keskkonnas surfates on aga lugejail võimalus ammutada teavet Euroopa Liidu kohta mitu nädalat ja sealt edasi saab selle kätte Euroopa Komisjoni Eesti esinduse koduleheküljelt.

Miks üleüldse Lissaboni leping ja Schumani deklaratsioon? Sest sellega saab hetkel Euroopa Liidul ring täis: Schumani deklaratsioonist 1950. aastal kasvas välja Euroopa Söe- ja Teraseühendus, sellest Euroopa Majandusühendus jne, kuni eelmisel aastal jõustus Lissaboni leping.

Olles nüüdseks juba kuus aastat Euroopa Liidu liige, tasub alati üle küsida, missuguse ühenduse liige Eesti on, kust on see ühendus tulnud, miks ta loodi ja kuhu on minemas. Argipäevaste rahmeldamiste kõrval pole paha mõnikord aeg maha võtta ja mõtestada lahti, miks me teeme seda, mida me iga päev teeme. Ei ole saladus, et Eesti avalikkuses ei ole just ülearu palju arutatud Lissaboni lepingu eri tahkude üle, kuigi see meie igapäevast elu mõjutab.

Mõni võib nüüd mõelda, et kuna meie koostöö on just nimelt Delfiga, teeme me lugejale kuidagi hinnaalandust ja ootame mingisugust skandaalikest. Ei tee, meile kirjutavad tuntud inimesed, spetsialistid, kellest toodagu välja kasvõi välisminister Urmas Paet. Tema kirjutab, et Euroopa ühtsus pole veel valmis, kuid palju on ikkagi ära tehtud. 

"Juba kas või Eesti enda näitelt võib öelda, et ühtne Euroopa on tegelikkus, mis väärib hoidmist ja hindamist. Kõikvõimalike vabaduste ja võimalustega, mida ühtne Euroopa pakub, ei tohiks liialt ära harjuda. Vabadust tuleb ju ehitada iga päev ja ühtsel Euroopal on selles vägagi kandev roll," nendib Paet.

Aga välisminister pole muidugi ainus. Kirjutamas on näiteks Katrin Vaga, Liisa Pakosta, Peeter Rebane, ja teised. Lisaks infograafikud, viktoriinid ja lingid muudele allikatele.

Head lugemist!

Erirubriigi autorite seisukohad ei pruugi kattuda Euroopa Komisjoni omadega.