Naftat voolab BP uppunud naftaplatvormist Deepwater Horizon välja ligi 4 miljonit liitrit päevas ning see kogus võib kahekordistuda. Varem arvati, et naftat lekib 800 000 liitrit päevas, vahendab The Times.

Florida ülikooli okeanoloogiaspetsialist, professor Ian MacDonald ütles, et viimaste andmete kohaselt on praeguseks Mehhiko lahte voolanud 34 miljonit liitrit naftat. See on juba võrreldav 41 miljoni liitriga, mis voolas välja 1989. aastal Alaska rannikul karile sõitnud tankerist Exxon Valdez.

Miami ülikooli teadlase Hans Gruberi sõnul on naftalaik reedel tehtud satelliidipiltide järgi kolm korda suurem kui varem hinnatud. Nafta katab 9000 ruutkilomeetri suurust ala.

Ekspertide ja ametnike suurim õudusunenägu on hävinud naftaplatvormi lähedal olevate torujuhtmete purunemine, mis vallandaks kontrollimatu naftapurske, mis laastaks kogu USA lõunaranniku.

Louisiana osariigi kuberneri Bobby Jindali sõnul ähvardab naftaleke hävitada kogu rannikuala eluviisi. Soise rannikuala reostusest toibumine võtaks aastakümneid.