Meie riigi juhtival parempoolsel poliitilisel jõul on kõik kaardid enne Riigikogu valimisi otsa saanud. Enamikule Eesti inimestest on juba ammu saanud villand Toompea ja all-linna vägikaikaveost, kuid samas tuleks siiski üritada terasid sõkaldest eraldada, et aru saada erinevate otsuste tagamaadest.

Ministri jutt sellest, kuidas uued tervisekaitsenõuded on oluliselt leebemad, ei vasta absoluutselt tõele. Välja arvatud juhul kui keegi arvab, et lasteaia toolide kõrguse mittereguleerimine on suur vastutulek olukorras, kus mängu- ja magamisruumi vastavust arvestatakse uue korra kohaselt nimekirja registreeritud laste arvu alusel, mitte enam selle järgi, kuidas lapsed reaalselt kohal käivad.

Isegi kui omavalitsustel on piisavalt raha, siis on ikkagi mõttetu ehitada suuri lasteaedu, kui kohal käib reaalselt vaid 50-60 protsenti lastest. Isegi rikastes arenenud riikides Lääne-ja Põhja-Euroopas pole nii karme tervisekaitsenõudeid. Seega sunnib riik kõiki omavalitsusi Eestimaal täitma seadust, mis on täiesti ebareaalne, kuna nendele nõuetele vastaks vaid mõni üksik lasteaed üle Eesti.

Lasteaialapsedki saavad aru, et antud seadus on kannustatud keskerakondlikule Tallinna linnavalitsusele ärategemise tuhinast, kuid Toompea võimukoalitsioon on ära unustanud, et sellega tehakse karuteene ka oma kaasvõitlejatele Tartus, Rakveres, Haapsalus, Pärnus ja mujalgi, kus samuti sisuliselt kõik lasteaiad ei vasta antud tervisekaitsenõuetele.

Sotsiaalministri ja Tallinna linnavolikogu opositsiooni väide, et Tallinna keskerakondlik linnavalitsus ei pea alusharidust oma prioriteediks ning vähendab rahastust, on aga sulaselge vale. Äärmiselt silmakirjalik on kuulda sellist alatut kriitikat poliitiliselt jõult, mis jättis näiteks möödunud aasta Tallinna linnaeelarvest ära riigi poolt kasvatajate palgatõusuks lubatud raha kokku ligi 50 miljoni krooni. Valitsus annab sõna, valitsus võtab sõna, ütleksin ma selle peale.

Kahjuks räägitakse lasteaedade rahastamisest ainult Tallinna kontekstis. Ka meedia serveerib seda valdavalt nii, nagu ei peaks hoopis pealinn lasteaedade küsimust oma prioriteediks ja vähendaks rahastust, kuigi kõik jäljed viivad Toompeale, tehes enne kõrvalpõike sotsiaalministeeriumisse.

Võrreldes eelmise aastaga on alushariduse rahastamist Tallinnas käesoleval aastal hoopis mitme miljoni krooni võrra suurendatud ning seda hoolimata riigi kärbetest. Näiteks mullu oli Tallinna linnaeelarves lasteaedade eelarve suurus 715 miljonit krooni ning sellel aastal juba tervelt 719 miljonit krooni.

Tallinnas on loodud viimaste aastate jooksul 3500 lasteaiakohta ning ehitatud on 5 täiesti uut lasteaeda, millega oli sisuliselt juba lasteaiakohtade nappus praktiliselt lahendatud. Samuti on Tallinnas lasteaedade kasvatajate palgad võrdsustatud üldhariduskoolide pedagoogide palkadega. Seejuures ei ole linn tõstnud lasteaiamaksu vanematele.

Uue sotsiaalministri määruse täitmine tähendaks nüüd kahjuks ligi 6000 lasteaiakoha kadu ning Toompea võimukoalitsioon eesotsas Reformierakonnaga saaks kahjurõõmsalt pasundada, et Tallinn pole hakkama saanud. Valel on paraku aga lühikesed jalad!

Seadused on täitmiseks kõigile, aga kui seadusi hakatakse tegema puhtalt ärategemise eesmärgil, siis see pole enam riigi ja rahva huvides ning seab kahtluse alla demokraatlikku ühiskonna jätkusuutlikkuse.

Jah, Tallinn saab võrreldes teiste omavalitsustega päris hästi hakkama, kuigi riigipoolne kärbe nõrgestas loomulikult pealinna alushariduse arengut ja kvaliteeti. Reformierakonna populistlikud jutud stiilis, et las linnapea sõidab auto asemel jalgrattaga, siis saavad lasteaiad piisavalt rahastust, ei ole tõsiseltvõetavad. Kindlasti poleks sellest suurt kasu näiteks uute töökohtade loomisel, kui  peaminister Andrus Ansip sõidaks auto asemel suuskade või rulluiskudega.

Loodan, et riik saab ükskord aru, et ärategemise poliitika meie ühiskonda ei arenda ning selle asemel, et omavalitsustele kaikaid kodaratesse loopida, tuleks neid toetada. Mõistev ja hooliv suhtumine hoolimata erakondlikust kuuluvusest suurendaks ka riigivalitsejate usaldusväärsust ja nende populaarsust valijate silmis.