Hüvastijätt presidendipaariga Varssavis presidendilossis algas 13. aprillil ning kestab siiani. Viimast austust avaldada soovijate saba on veninud kilomeetrite pikkuseks.

Päevaleht Wiadomości kirjutab, et 10. aprillil hukkunud Poola president Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria maetakse pühapäeval 18. aprillil Krakówisse kuningate ja eliidi matusepaigaks oleva Waweli lossi krüpti.  

Suurem osa Smolenski lähistel lennukatastroofis hukkunutest - Poola poliitiline, ühiskondlik ja sõjaline eliit maetakse aga päev varem.

Poola lein

Poola presidendi kantselei on kutsutud suur osa maailma liidritest. Matusetseremoonia Krakówis algab kell 14 kohaliku aja järgi.

Mitteametlikel andmetel maetakse Kacyńskid mitte kaugele Poola teise vabariigi rajajast marssal Józef Piłsudskist ja Poola keskaegsete kuningate lähedale.

Tulekust on juba teatanud NATO ja Euroopa Liidu juhid. Ka Vene presidendi Dmitri Medvedevi pressiteenistus. Samuti USA ja Prantsuse presidendid Barack Obama ja Nicolas Sarkozy ning Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, teatab BBC News.

Lisaks paljudele teistele riigipeadele võtavad matusest osa ka kolme Balti riigi presidendid Toomas H. Ilves, Valdis Zatlers ja Dalia Grybuskaitė. Poola sõidab ka Eesti peaminister Andrus Ansip.

NKVD poolt mõrvatud 22 000 poolaka Katõni mälestustseremooniale teel olnud lennuk Tupolev-154M kukkus alla - hukkusid kõik 97 inimest (teistel andmetel 96).