Kas see maniakaalne naine ründas lihtsalt kuulsat inimest või ründas ta nimelt paavsti kui kirikupead, kes tema kujutlusis sümboliseerib meeste ülemvõimu naiste üle?

Igatahes hakkasin ma mõtisklema ristiusu üle — seoses feminismi ja naiste emantsipatsiooniga.

Aga ühes eestikeelses telekanalis räägiti meestest, kes tarvitavad vägivalda naiste kallal. Räägiti pateetiliselt, kaminatule valgel. Jäi arusaamatuks, miks selline saade pühade ajal. Kas koduvägivalla esilekutsumiseks? Just pühade ajal esineb ju ka palju enesetappe.

Vaevalt, et saate aeg oli valitud astronoomilise pööripäevaga seoses. Pigem peeti jõule Jeesuse sünni tähistamise kontekstis.

Nii et jällegi: mis seoses on kristlus ja naiste õigused?

Tahtmatult meenus mulle üks psüühiliselt ja füüsiliselt vägivaldne ning vägivalda taotlev fuuria, kes on sattunud ka arestimajja, ent kes kiitles, et ta kaitseb naiste õiguseid ja on lasknud end ristida.

Kas ristiusk on moraali maaletooja?

Kirikutegelased on pikemat aega rääkinud, et meil on madal moraal, sest Eesti on postsotsialistlik maa, kus varem valitses ateism. Oleksime moraalsemad, kui oleksime enam kristlased.

Kuigi ma üldiselt ei vaidle vastu väitele, et religioon soodustab moraalsust, leian kirikuõpetajate ülalnimetatud ideoloogias mitmeid küsitavusi. Esiteks: eestlased on ehk pigem skeptikud (kahtlejad) kui ateistid (jumala olemasolu eitajad). Teiseks õõnestab moraali ka tänase Eesti liberalism ja tarbimiskultus. Kolmandaks pole marksism ainus, mis soodustab usuleigust. Ükskõiksus kiriku vastu on pärast teist maailmasõda kiiresti ja märgatavalt kasvanud kogu läänemaailmas.

Põhjuseks on moderniseerumine (või nüüd juba: postmoderniseerumine) — ja marksistlik ateism on vaid selle trendi üks paljudest ilmingutest. Rootsis käib kirikus vaid umbes 4 protsenti elanikkonnast.

Ent juba kadunud Ateistliku Eesti koolides õpetati, et naist ei tohi lüüa. Tollal ei peetud küll silmas humanismi või naiste õiguseid, vaid pigem noort naist kui bioloogiliselt kasulikku olendit — tulevast ema.

Kristlus: “Naine ärgu valitsegu meest!”

Kas ja kui suurel määral saab naisõiguslust toetada kristlusega? — Iga naisõiguslane peaks enne kristlaseks hakkamist lehitsema Piiblit ja iga kirikuõpetaja peaks enne naiste kaitsma asumist järele mõtlema, millist osa Piiblist ta tunnistab jumaliku tõena.

Uuest Testamendist, Pauluse esimesest kirjast Timoteosele võime lugeda: “Naine õppigu vaikselt täielikus alistumises; ma ei luba naisel õpetada ega mehe üle valitseda, vaid ta olgu vaikne.” (1 Tm, 2: 11-12).

Viimasel ajal on läänemaailmas kiiresti kasvanud naissoost kirikuõpetajate arv. Ent kui naine ei tohi õpetada ega mehe üle valitseda, siis ei peaks mehed vastavates kirikutes enam käima.
Et sobitada usku naisõiguslusega, peaksid naised ehk kirjutama endale uue Piibli.

Autoriõigust on varemgi juba rikutud: muhameedlased kasutasid ja tõlgendasid Piibli lõike ning väitsid, et Koraan on viimne ja ainuõige ilmutus. Võibolla ilmubki varsti välja mõni feminist, kes teatab, et ta läkitab meile Jumala “uue raamatu” ja et tema on “prohvetite pitser”?

Vana Testament nõuab moraalireegleid rikkunud naiste karmi karistamist. Näiteks abielurikkumise või “hooramise” eest on ette nähtud julmalt läbiviidav surmanuhtlus. Piibel ei keela truudusetut naist lüüa — ta käseb ta kividega surnuks pilduda. Kohati jääb mulje, et moraalireegleid rikkunud naist soovitatakse karistada omakohtu läbi, propageerides seega “perevägivalda”.

Vanas Testamendis on väga barbaarseid ja brutaalseid naiste vastu suunatud lõike. Näiteks prohvet Hesekiel kuulutab lõigus “Kaks õde” (Hs, 23), et hoorad tuleb hukata. — Siin kohtame ka sellist teksti, mis tänapäevases mõistes kuulub pornograafia valdkonda ja mis tuleks lausa ära keelata, sest tegemist on ilmselt sadomasohhistliku erootikaga.

Millist moraali vaja oleks

Klassikaliselt on judaism ja kristlus propageerinud mehe ülemvõimu naise üle — Vanas Testamendis seejuures väga brutaalsel moel. Piibel on olnud võimu instrument. Naine ärgu valitsegu mehe üle!

Paljud naisõiguslased aga kõnelevad ja tegutsevad isegi tänasel päeval Vana Testamendi kättemaksujanulise lähenemise stiilis. Mitmed neist taotlevad sisuliselt mitte võrdõiguslikkust, vaid matriarhaati, naise ülemvõimu mehe üle — ja seda brutaalsel ning silmakirjalikul moel.

Ent olenemata sellest, kas me usume Jumalat, oleks meil vaja pigem hoopis seda moraali, mis läbistab Jeesuse sõnumit Uue Testamendi Evangeeliumitest: Armastage üksteist! Ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sinule tehtaks!

Kui Piiblis on üldse midagi humaanset, siis väärab see ka toore feminismi.