„Gruusia kavatseb anda löögi mineviku pihta" - kuulutavad Vene võimude kontrollitavad telekanalid Gruusia kavatsuse kohta õhkida riigi suuruselt teises linnas Kutaisis asuv Sõjalise Kuulsuse memoriaal, mis on pühendatud Suure Isamaasõja rinnetel võidelnud grusiinidele.

Ametliku versiooni kohaselt on mälestusmärk niivõrd kahjustatud, et seda taastada pole enam võimalik. Lisaks on võimudel kavas tuua parlament üle Kutaisisse ja uus hoonete kompleks rajatakse just memoriaali kohale. Ehitus tuleb odavam kui kunstiteose taastamine.

Kuna Kutaisi Sõjalise Kuulsuse memoriaal on niivõrd suur ja seda on ka äärelinnast näha, siis ei ole võimalik seda ühe päevaga demonteerida. Töölised on juba eemaldanud pronksosad ja  teevad nüüd betooni sisse avasid, kuhu paigutada lõhkelaengud.

Võimude korralduste kohaselt peab kõik juba 21. detsembriks valmis olema, kuna teha on veel palju, siis töö monumendi ümber keeb. Idee vahetada ausammas parlamendihoone vastu pakkus välja Saakašvili ise ja rahvaasemikud kiitsid selle heaks.

Muu hulgas on see päev ka grusiinist NLiidu diktaatori Jossif Džugašvili-Stalini ja Gruusia praeguse vastuolulise presidendi Mihheil Saakašvili sünnipäev.  

Punaarmee ridades sõdinud Gruusia veteranid ja opositsionäärid on seda sammu juba nimetanud „valitsusepoolseks vandalismiks". Meedias on puhkenud sel teemal diskussioon. Teravalt on sõna võtnud ka Venemaa poliitikud.

Ka 1980ndate aastate algul püstitatud monumendi autor NLiidu rahvakunstnik Merab Berdzenišvili kurvastab: „Sinu silmade all lõhutakse su taiest. Sellepeale tuleb ju häält tõsta!"

Sõja ajal saadeti Gruusiast rindele 700 000 võitlejat, pooled neist koju ei naasnud.