Rahanduskomisjoni esimehele ei meeldi, et Tallinn soovib investeerida ja leiab, et pealinn peaks pigem eksistentsi lõpetama.

Tallinna linn ei soovi ega saa järgida riigi praktikat kulude ülemäärasel kärpimisel. Iga järgnev kärbe tekitab täiendavat langust, uus langus tingib jälle uue kärpe ja nii üha edasi.

Riigieelarve jätkuvad kriisid, milles on aktiivselt osalenud ka Taavi Rõivas, tõestavad, et kui Tallinna linn võtaks omaks riigis rakendatud Reformierakonna juhtimisvõtted, siis viiks see linna varem või hiljem pankrotini. Loomulikult rõõmustaks Taavi Rõivas sel puhul, sest uudised Tallinna hädaolukorrast mätsiksid sel juhul edukalt kinni kõik Toompeal tehtud Eesti elu allamäge suruvad valesammud.

Tallinn on jäänud kogu majanduslanguse jooksul kindlaks sellele, et just rasketel aegadel peab avalik sektor erasektorit toetama ja olema stabiilsuse garantiiks. Tallinn on investeerinud ja soovib edasiselt investeerida, sest just sellega kaasnevad töökohad, linna areng ja vundamendi rajamine uueks tõusuks.

Taavi Rõivas mõistab tegelikult suurepäraselt, et Eesti riigi taandumine majanduslanguse vastasest võitlusest ning Tallinna linna toetus Eesti rahvale on vaieldamatult mõistetavad ja nähtavad ka kõigile valijatele.

Tallinna investeeringud ja areng räägivad iseenda eest. Eesti riigi kokkutõmmatud investeeringud ja distantseerumine majanduslanguse vastutusest räägivad samuti iseenda eest.

Kuna aga reformierakondlik surve ei luba alla anda, siis üritab Taavi Rõivas lihtsalt investeeringut kui majanduslikku tegevust mustata ja demagoogiliselt näidata, nagu oleks Tallinna investeeringuid kuidagi süüdi parempoolse valitsuse saamatuses riigieelarvet ohjata.

Taavi Rõivas norib oma avaldusega tüli. Ta ei ole huvitatud ei diskussioonist, argumentatsioonist ega sellest, et ühiselt suudaks välja mõelda Eestile tervikuna kasulikke lahendusi. Taavi Rõivas ründab oma loos kunstlikult "üleval hoida" Tallinna müügimaksu, mida eelmisel nädalal ajakirjanduses põhjalikult selgitati.

Rõivas aga seevastu ründab müügimaksu uuesti. Ainuke mõte, mis tal müügimaksu vastu aga välja pakkuda on, seisneb selles, et Tallinna linn julgeb tähelepanu juhtida käibemaksu ebaõiglasele tõstmisele riigi poolt ja nõuda selle alandamist.

Taavi Rõivase sõnavõttu lugedes jääb paratamatult mulje, et riigikogu rahanduskomisjoni esimees pooldab reformierakondliku vaikiva ajastu ja diktatuuri kehtestamist. Reformierakonnal peab olema õigus viriseda müügimaksu kallal, aga kui Tallinna linn viitab majanduse konkurentsivõimet alandavale käibemaksu tõusule, siis seda tuleb kemplemissooviks nimetada. Ühtedel on õigus arvata, kuid teistel mitte.

Just Taavi Rõivase enda käitumine on kõige paremaks tõestuseks, et Tallinn vajab võimalikult mitmekülgset oma meediat. Tallinn tahab, et ühiskonnas oleks võimalik ideid avaldada kõigil ja me elaksime ka sisuliselt demokraatias. Tallinn leiab, et ka riigivõim on kritiseeritav ja analüüsitav täpselt samal viisil, nagu Tallinna linna juhtkond. Pole siis ime, et Tallinna meedia on üks neist momentidest, mida Rõivas aktiivselt kritiseerida soovib.

Taavi Rõivasele ei meeldi paljude muude asjade hulgas ka munitsipaalpolitsei. Ometigi on just see algatus leidnud linnarahva hulgas palju heakskiitu, taganud olulisel määral korda linnatänavatel ning tõestanud oma elujõudu juba mitmete aastate jooksul. Ei ole mingit põhjust munitsipaalpolitsei vajalikkuses kahelda.

Otse vastupidi, kui Toompeal jätkub Reformierakondlike äparduste lõputu rada ja meie riik kaotab ühe elulise funktsiooni osutamise võime teise järel, siis peab Tallinn oma haaret selliste tugiteenuste arendamisel ja täiendaval loomisel märgatavalt suurendama.

Riik koondab päästjaid, saadab palgata puhkusele politseinikke ja õõnestab meie püsivust mitmel muul viisil. Tallinna linn ei ole loodud riigifunktsioone asendama, kuid kui Taavi Rõivas ja teised reformierakondlased nüri järjekindlusega riigi tegevust lõpetavad, siis peab Tallinn leidma võimalusi oma elanike kaitsmiseks, turvamiseks ja nende kindluse tagamiseks.

Taavi Rõivasele lohutuseks (või pigem meelehärmiks) tuleb öelda, et Tallinn on oma eelarve ja arenguväljavaadetega kindlal vundamendil. Selle asemel, et proovida pidevalt rusikatega vehkida ja uusi kaklusi algatada peaks noor rahvasaadik kontsentreeruma riigi rahaasjade korrastamisele.

Riigi rahandus peaks ju olema riigikogu rahanduskomisjoni esimehe esmaseks tööülesandeks. Riigi rahaasjad aga ei ole täna korras. Seda teavad kõik sõltumata sellest, millise demagoogialennuga Rõivas jälle esineks.