Hitleri emal Klaral oli rinnavähk, kuid ta suri doktor Eduard Blochi antud idoformi mürgitusse. Idoformi kasutamine rinnavähi raviks oli aga 1907. aastal, kui Klara 47-aastaselt suri, standardne meditsiiniline praktika, kirjutab Daily Telegraph.

Tulevane diktaator oli siis 18-aastane ning raamatu autori Joachim Rieckeri väitel oli ema piinarikas surm võtmemoment Hitleri edasist arengut silmas pidades.

„Hitler ei andnud juudist arstile kunagi andeks. Jutuajamistes oma abidega, nagu näiteks Josef Goebbelsiga, rääkis Hitler, et juudid on nagu tuberkuloos ja tema ise ravitseja, kes peab selle maa pealt kaotama nagu lõpuks ka juudid,” ütles Riecker.

Raamat nimega „9. november: kuidas viis Esimene maailmasõda holokaustini” vaidleb vastu väidetele, et Hitler austas ja pidas dr Blochist lugu ning aitas tal isegi 1940. aastal Austriast USA-sse emigreeruda.

Riecker peab 9. novembrit Hitleri elus võtmetähtsusega kuupäevaks. Sel kuupäeval loodi 1918. aastal Weimari vabariik, 1923. aastal korraldas Hitler putši ning 1938. aastal toimus juutidevastane kristallöö pogromm.

Dr Bloch suri 1945. aasta juunis 73-aastasena, elades seega Hitlerist kuu aega kauem.