89-aastane Demjanjuk deporteeriti mais USA-st Saksamaale ja on sellest ajast alates vahi all olnud. Süüdimõistmise korral võib teda oodata 15-aastane vanglakaristus, vahendab Associated Press.

Demjanjuk kuulutati kohtupidamiseks piisavalt terveks, kuigi tema perekond väidab, et Demjanjukil on luuüdihaigus ja tal on elada jäänud vaid mõni kuu.

1980. aastatel anti Demjanjuk USA-st välja Iisraeli, kus teda süüdistati erilises julmuses Treblinka koonduslaagris, mille eest ta olevat teeninud hüüdnime „Ivan Julm”.

1988. aastal mõisteti Demjanjuk süüdi sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes ning ta veetis seitse aastat Iisraeli vanglas, kuni Iisraeli ülemkohus 1993. aastal otsuse ära muutis. „Ivan Julm” olevat olnud hoopis keegi teine.

Ukrainas sündinud Demjanjukki süüdistatakse nüüd vabatahtlikuna SS-is koonduslaagri valvurina teenimises. Süüdistus peab tõestama, et Demjanjuk tõepoolest valvurina teenis.

Demjanjuk väidab, et ta värvati punaarmeesse ja andis end 1942. aastal Krimmis sakslastele vangi. Seejärel ühines ta aga Vlassovi armeega.

Kõige tõsisemad tõendid Demjanjuki vastu esitas praeguseks surnud Ignat Daniltšenko, kes ütles 1979. aastal KGB-le, et teenis koos Demjanjukiga Sobiboris ja Demjanjuk, nagu kõik valvurid laagris, osales juutide massimõrvas.