Pealinna opositsiooniparteide poolt on see mõistetav. Aga et rünnakuga liitusid ka ajakirjanikud, ja mitte ainult vahendajatena, vaid raadiosaadetes ning arvamuslugudes oma mõtte edastajatena, on üllatav. Miks?

Propagandaks nimetatakse sihipärast kihutustööd inimeste meelsuse ja ühiskondliku arvamuse mõjutamiseks. Propaganda kuldseteks võteteks on siltide kleepimine, faktide valikuline tõlgendamine, müütide loomine jne. Esmane propaganda ilmneb aga juba teemade subjektiivses valikus. Mõelgem, kas meil on mõni meediakanal, mis sellega ei tegele? Minu arvates on Eestis palju propagandakanaleid, alates ajalehtedest kuni rahvusringhäälinguni.

Propaganda nendes kanalites toimib aastaid valdavalt ühes suunas. Just ajakirjandus on loonud müüte Savisaarest ning kleepinud igal võimalikul juhul keskerakonnale venemeelsuse silti. Kui riigivõimu tegemisi õigustatakse, siis Tallinna otsuste osas ollakse enamasti pehmelt öeldes kriitilised. Meediat on meie ümber tõesti piisavalt, aga…

Tasub meenutada, kuidas kajastas meie sõltumatu ajakirjandus Tallinna otsust kaotada linnaosad või Riigikogu enamuse otsust muuta omavalitsuse valimisseadust ning suurendada Tallinna linnavolikogu koosseisu. Miks siin ei toetanud meedia maksumaksja raha kokkuhoidu?

Ka müüt „valgetest ja mustadest“ jõududest on ju ehedaim näide propagandast, mis ajakirjanduse poolt loodud. Usun, et selle müüdi järjekordne purustamine Tallinna võimuliidu moodustamisega ajaski meedia sotside vastu tuld sülgama.

Mis puutub Tallinna televisiooni loomisse keskerakondlaste poolt, siis olgu öeldud, et võimalust nõukogu töös osalemiseks pakuti ka linnavolikogu opositsioonile. Tollane volikogu liige, linnatelevisiooni mõtte autor Mati Eliste oli algul vägagi nõus, kahjuks aga keelas fraktsiooni juhtkond temal ja teistelgi reformierakondlastel selles osalemise.

Pärast tegevjuhi konkurssi on mõni ajakirjanik nimetanud Jüri Raudseppa keskerakonnaga väga heades suhetes olevaks, mõni aga lausa keskerakonna liikmeks. Paraku pean tunnistama, et ametisse astuv Tallinna telejuht Jüri Raudsepp pole kuulunud ega kuulu keskerakonda ja kindlasti on tal häid suhteid ka teiste parteide liikmetega.

Miks mind siis üllatas ajakirjanike aktiivsus veel sündimata telejaama ründamises? Üllatas, sest ajakirjanikud, kes ise ju ongi propagandistid selle sõna ehedamas tähenduses, peaksid hästi teadma kõike eelkirjutatut. Samuti ka seda, et rahvusringhäälingut juhib juba mitmendat aastat endine aktiivne reformierakondlane Margus Allikmaa.

Kas kehtib reegel, mis lubatud Jupiterile, pole lubatud härjale? Igatahes on lubatud kõigil, ka ajakirjanikel, aegajalt peeglisse vaadata ja oma silmaski palki märgata.

Olen veendunud, et Tallinn kui tulevane Euroopa kultuuripealinn väärib oma telekanalit. Usun, et pealinna aktiivsete seltside ning ühenduste kaasabil saab sellest huvitav ja mitmeid teenuseid pakkuv kaasaegne televisioon.