Tervisekaitseinspektsiooni peadirektori Tiiu Aro sõnul on tänase seisuga tuvastatud 186 juhtumit, millest pooled on nakatunud teistes riikides, pooled on haigestunud riigisiseselt. Aro sõnul toimub pidev gripiseire, mille alusel tehakse otsused haiguse leviku tõkestamiseks.

Tervisekaitseinspektsioon on alustanud ulatuslikku teavituskampaaniat, töötanud välja juhised tegutsemiseks haiguse leviku laienemisel, samuti on tõstetud laboratoorsete uuringute võimekust.

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar selgitas, et meil ei ole uue gripi pandeemiat. „Meil on seni tegu ühtse ja hooajalise gripiga,“ märkis ta. Tervishoiuameti peadirektori Üllar Kaljumäe kinnitusel on riigil olemas tegevuskava tervishoiu hädaolukorras tegutsemiseks. Samuti on saadud täiendavad lisavahendid, kui toimub haigusjuhtumite arvu suurenemine. Suurendatud on haiglate valmisolekut laiendamaks hospitaliseerimisvõimalusi.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on astutud otsustavad sammud vastava vaktsiini saamiseks. Selle laekumisel vaktsineeritakse kõigepealt riskirühmadesse kuuluvad inimesed.

Sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu rõhutas, et riik peab otsustavalt tegutsema haigusjuhtumite suurenemise korral, ning et sotsiaalministeeriumi otsus hankida vaktsiini võimalikult kiiresti, on asjakohane. Samas tuleb oluliseks pidada ulatuslikku teavituskampaaniat, pidamaks kinni hügieeninõuetest.

Sotsiaalkomisjon kuulas ära ka informatsiooni digiretsepti kasutuselevõtuga seotud probleemidest. Istungil osalenud apteekrite organisatsioonide ja arstide liidu esindajad tõid välja omapoolsed probleemid.

Urmas Reinsalu tõdes arutelu kokkuvõttes, et digiretsepti kasutusele võtmine on igati positiivne, kuid üleskerkinud korralduslikud probleemid on vaja lahendada kõige kiiremas korras tihedas koostöös asjaomaste üksustega.