MTV poolt avaldatud pressiteates öeldakse, et auhind Free Your Mind anti Gorbatšovile üle juba 8. novembril toimunud kinnisel gala-õhtusöögil.

Nõukogude Liidu kokkukukkumise protsessis juhtrolli mänginud Gorbatšovile annetati auhind panuse eest uute suhete loomisesse, demokraatia ülesehitamisesse Ida-Euroopas ja ühtse Euroopa idee elluviimise eest.

Auhinna üle andnud MTV Networksi esindaja ja tegevdirektori Bill Roedy sõnul Gorbatšov „lõhkus poliitilised ja psühholoogilised barjäärid ning tõi rahu, vabaduse ja stabiilsuse Euroopasse".

Fondi Cinema for Peace korraldatud üritusel osales teiste seas ka Iiri endisest rokkarist helilooja ja ühiskonnategelane Sir Robert „Bob" Geldof, Hispaania ooperilaulja Plácido Domingo ja Berliini müüri langemise ajal Saksa välisministeeriumi juhtinud Hans-Dietrich Genscher. 

Lisaks austati veteranpoliitikut kui ta kutsuti oma ausamba avamisele Saksamaa parlamenti Bundestagi.

Free Your Mind auhind antakse isikutele või organisatsioonidele, kes kehastavad MTV vabaduslembeseid elu põhimõtteid ja võitlevad rassilise, usulise ja muude sallimatustega.  

Varem on selle auhinna võitnud ka Geldof ise, Amnesty International, Greenpeace, rockbändi U2 laulja Bono ja teised.

5. novembril toimus Berliinis areenil O2 World MTV EMA 2009 auhinnatseremoonia, mis oli osa kurikuulsa müüri langemise 20. aastapäeva pidustustest. Selle raames andis U2 ka tasuta kontserdi.