Tervishoiuameti poolt sel nädalal maavalitsustele saadetud haigestumuste prognoosi kohaselt kestaks võimalik gripipandeemia Eestis kokku kaheksa nädalat, kirjutab Oma Saar.

Tervishoiuameti riskianalüüsis märgitakse, et keerulisim probleem on, kuidas tagada elanikkonnale haiguse massilise leviku ajal perearstiteenuse kättesaadavus.

Gripipandeemia puhkemisel on statistilise prognoosi kohaselt võimalik perearstide töökoormuse tõus keskmiselt 13–15 esmaselt pöördunud patsiendi võrra päevas. Lisandub ka töö teiste patsientidega, eriti muude ägedate haigustega seonduvalt, mistõttu visiitide arv päevas võib küündida isegi üle 25–30. “Eriti pandeemia 4.–5. nädalal,” märgib tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe maavalitsustele saadetud kirjas.

“Ja see peaks lisama turvatunnet, kui saadakse teada, et kõikidele tervishoiutöötajatele on juba 2007. aastal varutud isiklikud kaitsevahendid,” osutas Kaljumäe.

Tervishoiuameti hinnangul jääb üheks oluliseks riskiks perearstide-õdede endi haigestumine ja seeläbi võimalikud tekkivad probleemid tervishoiuteenuse kättesaadavusega. Seetõttu tahab tervishoiuamet koostöös maavalitsustega läbi mõelda, millised on toimivad võimalikud lahendused haigestunud töötajate asendamiseks ja patsientide ümbersuunamiseks.