Rootsi Demokraadid lõpetasid pühapäeval Lõuna-Rootsis Skånes Ljungbyhedi linnas oma aastakongressi. Esmaspäeval avaldas Aftonbladet partei esimehe Jimmie Åkessoni arvamusartikli, milles võetakse sõna islami vastu, vahendab The Local.

Åkessoni sõnul on tänapäevane multikultuuriline Rootsi võimueliit islamist lähtuvate ohtude suhtes täiesti pime.

Rootsi Demokraatide juht jätkab, väites, et enam kui kümme moslemi terroriorganisatsiooni on end Rootsis sisse seadnud, Rootsis pannakse toime kõige rohkem vägistamisi Euroopas ning nende toimepanijate hulgas on enamuses moslemitest mehed.

„Rootsi Demokraadina näen ma seda suurima välisohuna pärast Teist maailmasõda ja ma luban kasutada kogu oma jõudu selle suundumuse muutmiseks järgmise aasta valimistel,” kirjutab Åkesson.

Åkessoni väited sundisid akadeemilisi ringkondi ja õiguseksperte tõmbama paralleele Rootsi Demokraatide ja natside vahele.

„See on samasugune propaganda nagu natside antisemitism,” ütles Lundi ülikooli islamiuuringute emeriitprofessor Jan Hjärpe. „Samuti on sellel rassistlikke alatoone, sest selle retoorika järgi määrab religioon ära, kuidas inimene tegutseb.”

„Ma arvan, et õiguskantsler peaks selle kohtusse kaebama. Artikkel on üheselt moslemite vastu ja õhutab viha nende vastu,” ütles prokurör ja meediaekspert Peter Danowsky.