Kui Vene-Saksa gaasitoru toob Lääne-Euroopale selget energiaalast kasu, kardavad Kesk- ja Ida-Euroopa riigijuhid, et see viib venelaste uuele, gaasil põhinevale domineerimisele endise Nõukogude bloki üle. Venemaa on oma gaasist pärineva rikkuse ja kulme kergitama panevate isiklike sidemete abil kaheks jaganud Euroopa Liidu, mis on lubanud kollektiivselt liikmesriikide turvalisust kaitsta, kirjutab New York Times.

Paljud julgeolekueksperdid ja Ida-Euroopa ametnikud räägivad, et tõenäoliselt hakkab Venemaa tänu Nord Streami gaasitorule naabritega üha rohkem gaasitorupoliitikat ajama.

„Eile tankid, täna nafta,” ütleb endine Poola julgeolekuteenistuse ülem Zbigniew Siemiatkowski.

Rootsi kaitseministeeriumiga seotud uurimisgrupp on tuvastanud pärast Nõukogude Liidu lagunemist 55 poliitilist energiaga varustamise katkestust Ida-Euroopas.

Uus gaasitoru ja samalaadne projekt Lõuna-Euroopas nimega South Stream, mis kulgeb Musta mere põhjas, muudavad Lääne-Euroopa selliste energiakatkestuste vastu immuunseks ja limiteerivad seega ka poliitilisi ja rahalisi kahjusid Venemaa jaoks.

Avalikus kirjas USA presidendile Barack Obamale tõid 23 endist Kesk-Euroopa riigipead ja intellektuaali välja, et pärast sõda Gruusias kuulutas Venemaa välja privilegeeritud huvisfääri, kuhu võivad kuuluda ka allakirjutanute kodumaad.

Kontrollides gaasitorusid, kirjutasid nad, „on Venemaa tagasi revisionistliku jõuna, mis ajab 19. sajandi poliitikat 21. sajandi taktika abil.”

Poola välisminister Radek Sikorski on võrrelnud Vene-Saksa gaasijuhet Molotov-Ribbentropi paktiga, mis jagas Euroopa mõjusfäärideks.

Venemaal on Lääne-Euroopas nafta- ja gaasihuviliste võrgustik, mis koosneb korporatsioonidest ja mõjuvõimsatest isikutest, kellel on Venemaaga tihedad sidemed.

Kõige nähtavam nendest on endine Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder, kes on kasutanud kaubandust Venemaa integreerimiseks Euroopaga. New Yorgi Hudsoni instituudi Euraasia energiapoliitika eksperdi Zeyno Barani sõnul poleks ilma Schröderita mingit lepingut sõlmitud.

Matthias Warnig, Nord Streami tegevjuht, töötas 1980. aastatel Ida-Saksamaa riikliku julgeoleku ministeeriumi Stasi välisluure direktoraadis kapteni aukraadis. Samal ajal oli Venemaa peaminister Vladimir Putin KGB agent Ida-Saksamaal Dresdenis.

Teised sidemed on selgemad. Endisele Soome peaministrile Paavo Lipponenile maksis Nord Stream selle eest, et saadaks kätte kõikvõimalikud load. Nord Streami sidemees Brüsselis Sebastian Sass on aga Lipponeni endine abi.

Nüüd kui Nord Streami gaasitoru tundub vältimatu, on otsustanud sellega liituda ka prantslased. Muidu peaksid nad tulevikus gaasi ostma sakslaste käest.

Euroopa ühtsus jääb riikide ja ärihuvide karmis võitluses ressursside üle teisejärguliseks.

Cambridge’i ülikooli professori ja Euroopa rahvusvaheliste suhete nõukogu liikme Pierre Noëli sõnul on tegemist vabaturumajandusega, mida Venemaa on ettenägelikult ära kasutanud.

„See on avatud, konkurentsile suunatud, kapitalistlik majandus,” ütleb Noël. „Inimesed ehitavad neid torujuhtmeid, mida nad tahavad ehitada.”