Mina tahaksin juba ammu arutada ja vaielda teiste erakondade linnapeakandidaatidega selle üle, mis Tallinnas kõige teravamad probleemid on ja kuidas neid lahendada. Kahjuks pole ülejäänud veel nii kaugele jõudnud, et nad Tallinna jaoks sisuliselt olulised probleemid ja lahendused kirja oleks saanud. Loodan siiski, et selleni jõutakse lähinädalatel. Omalt poolt teen juba algust.

Mina ei nõustu nende vihaste räuskajatega, kes kohalike valimiste lähenedes karjuvad, et Tallinn on üks halb linn ja kuidas siin ei ole viimase nelja aasta jooksul midagi tehtud. Minu arvates on Tallinn tore linn. Ja tehtud on siin ka ühtteist. Ausalt öeldes – oleks ka imelik, kui nelja aastaga mitte midagi tehtud ei oleks. Näiteks on mõned tänavad saanud uue asfaltkatte. Vabaduse väljak on ilus. Sõpruse kino ees on ilus purskkaev. Paraku on siin üks „aga“.

Sügisel toimuvatel valimistel ei vali inimesed linnajuhte ju selleks, et need saaksid mõnuleda juba tehtu paistel. Sügisel antakse oma hääl selleks, et nelja aastaga lahendamata jäänud või juurde tulnud probleemid saaksid lahendatud. Ja neid muresid, mis viimase nelja aastaga palju teravamaks on muutunud, paraku jagub. Millest alustama peaks? Nimetan neli kõige teravamat valupunkti.

Esiteks. Küttearved on viimastel aastatel tallinlaste jaoks ainult kasvanud. Sügis on kohe-kohe käes ja kütteperiood algab. Linnavõim ei saa lihtsalt pealt vaadata, kuidas küttearved järjest üle jõu käivamaks muutuvad. Ma tahan linna poolt käivitada programmi, mille tulemuseks oleks vanades kortermajades poole väiksemad soojaarved.

Muidugi ei saa seda teha vägivaldselt hinna kujundamisse sekkudes ja linna poolt küttehinda määrates. Soojaarvete vähendamine on aga täiesti võimalik, kui linn hakkaks korteriühistuid toetama majade soojustamisel ja küttesüsteemide väljavahetamisel. Konkreetsed näited Lasnamäelt ja Mustamäelt, kus mõned majad on korralikult soojustatud ja küttesüsteemid uuendatud, ainult kinnitavad seda.

Teiseks. Lasteaias käivate laste vanematele ja ka lasteaedade personalile tuleb linnal anda kindlus, et lasteaedu hoitakse. Et lapsel on võimalik käia lasteaias, kus on soe, ilus, turvaline, kus on olemas korralikud mängu- ja õppevahendid ja kus on laual hea soe toit ning kus lasteaia personal ei pea pidevalt olema mures oma töökoha kaotamise pärast.

Ma ei mõista absoluutselt seda valikut, mida praegune linnavalitsus on teinud – miljoneid kroone kulutatakse linnavalitsuse propagandale, kõikvõimalike uhkete avamispidustuste korraldamiseks, kuid lasteaedadelt võetakse juba mitmes kord raha vähemaks. See on kõige väiksemate linnaelanike suhtes ebaõiglane ja vale.

Kolmandaks. Minge ja jalutage näiteks täna õhtul oma kodu ümbruses. Jalutage mööda oma kodutänavat. Mööda naabertänavaid. On seal kõik puhas ja korras? On seal suurte majade sisehoovides hästi lahendatud parkimine ja prügimajandus? On seal pimeda saabudes valge ja turvaline?

Mina käisin selle nädala alguses Koorti tänava inimeste kutsel jälle selle tänava sisehoovides. Ehkki sealsamas läheduses avati hiljuti ilus suur mänguväljak, pole ilmselt ühegi praeguse linnavalitseja jalg jõudnud telekaamera vaateväljast kaugemale, majade sisehoovi. Kuidagi teisiti ei oska ma selgitada, miks on seal parkimise korraldus täpselt sama hull kui aasta tagasi. Ehkki kasutuna seisvat ruumi ju tegelikult jagub.

Või miks on seal tänavaaugud täpselt samade kohtade peal (tõsi, nüüd juba natuke sügavamad ja teravamad), kus eelmiste valimiste eel ja lapsevankriga liikumine endiselt praktiliselt võimatu? Linna korda tegemine ei tähenda ainult magistraalide ääres toimetamist. See tähendab ka seda, et linnavalitsus peab jõudma sinna, kus meie linna inimesed tegelikult igapäevaselt elavad – sisehoovidesse, väikeste tänavate äärde.

Ja neljandaks. Linnas tuleb kaotada ebaõiglane maamaks, mis on kõigi koduomanike jaoks tekitanud olukorra, kus sisuliselt tuleb maamaksu makstes oma kodu linnalt uuesti välja osta.

Kõigi nende probleemide lahendamiseks on vaja üht, mis on olemas minu meeskonnal. Värsket energiat. Ilma selleta ei lahene ükski meie linna inimeste jaoks oluline probleem.

Käesoleva arvamuslooga alustab Delfi artiklite sarja, milles saavad sõna kõikide olulisemate erakondade linnapeakandidaatid.