Ameerika Ühendriikide ja NORADi (Põhja-Ameerika Kosmosekaitse) teatel kukkus Korea RDV tehiskaaslane ja kõik selle astmed peatselt pärast starti Vaiksesse ookeani, vahendab Agence France-Presse.  

Stalinistliku riigi lõunanaabri kaitseministeeriumi hinnangul kukkusid ookeani kõik raketi Taepondong-2 kolm osa ning tema kantav last, milleks oli tehiskaaslane, vahendab infoagentuur Reuters.

Samas on Phjongjang ise avaldanud teateid nagu oleks tema kanderaketi ja tehiskaaslase Kwanmyongsong-2 start olnud edukas. Riigi meedias levitati teateid, et sputnik levitab juba üle maailma sageduse 470 megahertzi laulukesi „suurest väepealikust Kim Jong Ilist ja Kim Il Sungist".

Venemaa välisministeerium kinnitas lähtudes oma kosmose ja õhuturbe kontrolli allikatest, et Korea RDV lähetas tõesti Maa orbiidile oma tehiskaaslase.


Washington, Seoul ja Tokyo kinnitavad, et raketi start oli läbikukkunud ja tegelikult pole mingit tehiskaaslast orbiidile lähetada üritatudki, kõik olevat tuumavõimelise ballistilise raketi Taepondong-2 katsetuse kate. See aga rikkuvat ÜRO resolutsiooni.

Seoses tänaste sündmustega toimub täna kell 22 Eesti aja järgi New Yorgis ÜRO julgeolekunõukogu eriistung. Venemaa ja Hiina Rahvavabariigi seisukoht on selles, et kõige pealt tuleb välja selgitada, mis tegelikult juhtus.