Reedel 89-aastaseks saav Demjanjuk pidi pühapäeval lennutatama USA-st Clevelandist, kus ta praegu elab, Saksamaale, kus ta tahetakse kohtu alla anda, vahendab AFP.

Saabumisel Saksamaale oleks ta kohe viidud vanglasse või vanglahaiglasse. Demjanjuki katse veenda USA võime tema väljaandmine halva tervise tõttu blokeerida ebaõnnestus.

Demjanjuki advokaat Washingtonis John Broadley andis aga viimasel minutil immigratsioonikohtusse sisse esildise väljasaatmise peatamiseks.

„Demjanjuki halvenenud tervise ja Saksa valitsuse ilmse kavatsuse tõttu ta arreteerida ja vangi panna võrduks ängistus ja valu, mida ta vangistuses ja kohtus tunneks, piinamisevastase konventsiooni järgi piinamisega,” ütles Broadley.

USA justiitsministeerium teatas, et teeb tihedat koostööd Saksa valitsusega, et tagada Demjanjuki väljasaatmine USA-st.

Ukrainas sündinud Demjanjuk, kes muutis 1952. aastal USA-sse kolides oma eesnime Ivanist Johniks, on Simon Wiesenthali keskuse 2008. aasta tagaotsituimate natsikurjategijate nimekirjas teisel kohal.

Saksa prokuratuur andis orderi Demjanjuki arreteerimiseks välja märtsis, süüdistades teda 1943. aastal kuus kuud okupeeritud Poolas Sobibori koonduslaagris teenimises.

1988. aastal mõistis Iisraeli kohus Demjanjuki surma. Demjanjuk väideti olevat kurikuulus ja sadistlik koonduslaagrivalvur „Ivan Julm”.