Vilniuse teatel, kes on ka selle ürituse initsiaatoriks, on tähtpäevade tähistamises juba Brüsselis kokku lepitud. Otsus langetati totalitaarsetele režiimidele pühendatud mitteametliku foorumi liikmete poolt, teatab Leedu Delfi.

Leedu valitsuse pressiteenistuse teates öeldakse, et Brüsseli kohtumise liikmed kordasid seisukohta, et kõik eurooplased peavad jagama mandri hiljutise ajaloo ühismälu, mis on märgistatud natsionaalsotsialismi ja stalinismi kuritegudega.

Brüsselis kogunenud foorumi liikmed nentisid, et ühismälu jagamiseks tuleb Euroopa tasemel veel palju pingutusi teha. Lepiti kokku, et juhtivat ja ühendavat rolli ühismälu loomisel peab kandma Euroopa Komisjon.

Teates on veel öeldud, et Vilnius toetab Tšehhi Vabariigi ideed luua Brüsselis Euroopa mälu ja südametunnistuse platvormid. Selle eesmärgiks on toetada uurimiskeskuste totalitaarsete režiimide ja rahvuslike uurimuste alast koostööd.

Samuti üldsuse informeerimist totalitaarrežiimide kuritegudest, totalitarismi loomuse ja ühiste euroopalike väärtuste teemaliste diskussioonide ergutamine, mis aitaks vältida ekstremismi ja totalitarismi kordumist tulevikus.

MRP sõlmiti 23.augustil 1939 Moskvas. Sellele kirjutasid alla Saksamaa välisminister Joachim von Ribbentrop ja Nõukogude Liidu välisasjade rahvakomissar Vjatšeslav Molotov.

1961. aastal rajatud Berliini müür langes 9. novembril 1989.