Sotsiaalministeeriumi, Eesti Haigekassa ja Eesti E-tervise Sihtasutuse korraldatud teabepäevadel Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis näidati arstidele ja apteekritele meditsiinidokumentide koostamist ja tervise infosüsteemi edastamist praktikas. Samuti demonstreeriti digiretsepti koostamist ja retseptikeskusesse edastamist ning selle alusel apteegist ravimi väljastamist.

Sotsiaalministeeriumi e-tervise juhi Kaja Kuivjõgi sõnul on suur töö e-tervise käivitamisel alles ees. "Hetkel on tervise infosüsteemi valmis kasutama Ida-Tallinna Keskhaigla ja Järveotsa perearstikeskus. Kokku paarkümmend perearstikeskust, eriarsti ning hambaarsti on saanud loa delikaatsete isikuandmete vahetamiseks, neid tuleb iga hetkega juurde," lausus Kuivjõgi. "Mida rohkem arste ja raviteenuste pakkujaid süsteemiga liitub, seda rohkem on e-tervisest kasu nii patsientidele, arstkonnale, apteekritele, haiglatele kui ka kogu tervishoiusektorile."

Teabepäevadel osalejad pakkusid välja ka e-tervise uued võimalikud teenused ja süsteemiga liitujad – näiteks tunneksid e-tervise kasutamise vastu huvi vereteenistused. Samuti räägiti küsimustest, mida tuleks õigusruumi tasemel analüüsida, näiteks millistel juhtudel on lapsel õigus oma andmed sulgeda, nii et vanemad neid ei näeks. Kuigi digiretsept on arstide seas väga oodatud, et näha, millised ravimid on patsient tegelikult välja ostnud, toodi välja ka sellega seotud mured.

Retsepti puhul juhiti tähelepanu mitmetele probleemidele, mis määrustega ei ole ka täna lubatud, kuid praktikas siiski levinud. Näiteks retseptide broneerimine ja osaline väljaostmine apteekides. Selle probleemi lahendamiseks kaalutakse testimise käigus väljapakutud lahendusi, vajadusel tuleb alustada määruste parandamist ja täiendamist.

Mis on mis e-tervises?
E-tervis hõlmab digitaalse terviseloo, digiregistratuuri, digiretsepti ja digipildi projekte, mis toovad pärast täielikku rakendamist uue teenindus- ja ravikvaliteedi kogu tervishoiumaastikule.

  • Digilugu muudab nii arstidele kui ka patsientidele kättesaadavaks terviseajaloo: väljavõtted haigusjuhtumitest (epikriisid), saatekirjad ja saatekirjade vastused, teatised, analüüside ja uuringute tulemused.

  • Digipildi kaudu saab iga arst sõltumata asukohast ligipääsu röntgenpiltidele ja teistele andmemahukatele uuringutulemustele, ilma et patsient peaks need ise arsti juurde toimetama või kaotsimineku korral kordusuuringutele minema.

  • Digiretseptiga saab ravimi apteegist kätte vaid pildi ja isikukoodiga dokumendi alusel.

  • Digiregistratuuri kaudu saab igaüks endale vabadest arstiaegadest sobiva välja valida, aega muuta, visiiti tühistada või meeldetuletust tellida. Rakendusprobleemide sujuvaks lahendamiseks kutsutakse e-tervise projektid ellu järk-järgult. patsiendiportaalis muutuvad meditsiiniandmed kättesaadavaks ajapikku alates 1. jaanuarist 2009 vastavalt sellele, kuidas arstid ja tervishoiuteenuste pakkujad süsteemiga liituvad.

  • Patsiendiportaal on uuendusliku e-tervise süsteemi osa, mis annab patsientidele ID-kaardiga ligipääsu digitaalsesse terviseloosse laekuvatele terviseandmetele. Samuti saavad patsiendid vaadata seda, kes arstidest on nende terviseandmeid vaadanud, soovi korral andmeid sulgeda, teha tahteavaldusi doonorluse ja ravi kohta, anda volitusi digiretsepti alusel ravimi väljaostmiseks ja terviseandmete vaatamiseks, määrata kontaktisikuid ning tulevikus broneerida ka vastuvõtuaegu.

  • Hetkel on patsiendiportaal avatud kõigile soovijatele testimiseks.