Järgnevalt tutvustamegi ID-kaardi võimalusi ja tähtsamaid e-teenuseid.

Isikut tõendav dokument

Mugav formaat ja võltsimiskindlus on kaalukad argumendid iga­päevases elus, kus oma isikut tuleb tõendada nii poes, pangas kui ka ametiasutuses.

Isikutuvastus Internetis

Veebiteenustel on meie elus kin­del koht. Oleme harjunud internetipankade ja muude e-teenustega. Kuid seni isikutuvastuseks kasutusel olnud koodikaartide aeg hakkab mööda saama ning nende asemel saab üldiseks sisenemisvahendiks ID-kaart.

ID-kaart on kui võti, mis avab kõik uksed. Enam ei ole vaja mee­les pidada erinevaid kasutajanimesid ja paroole, samuti võib loobu­da pankade koodikaartide ja PIN-kalkulaatorite kasutamisest.

Digitaalallkiri

ID-kaardil on salajane allkirjastamisvõti, mida saab kasutada PIN-koodi abil. Selle võtmega märgis­tatakse allkirjastatud dokument unikaalsel ja võltsimatul viisil, mis võimaldab hiljem tõestada, et just sina selle allkirjastasid.

Krüpteerimine

Faili krüpteerimise eesmärgiks on muuta selles asuvad andmed võõ­rastele loetamatuteks. ID-kaardiga krüpteerimine on mõeldud eelkõige failide turvaliseks trans­pordiks, mitte nende pikaajaliseks säilitamiseks.

ID-pilet

Internetis on avatud teenusekeskkond www.pilet.ee, kust saab pi­letit osta, vaadata oma pileti hetkeseisu ja sooritada muid vajalikke toiminguid

iPatsient

iPatsiendi portaalis saate kontrol­lida oma kontaktandmeid, bro­neerida, tühistada ja muuta vastu­võtuaega arsti juurde, maksta vi­siiditasu ning vaadata infot oma tervisliku seisundi kohta.

eKool

eKool on lihtne ja mugav Interneti-põhine õppeinfosüsteem, mis ühendab kõiki õppetööga seotud osapooli: koolijuhte, õpetajaid, klassijuhatajaid, õpilasi ja lapseva­nemaid.

@eesti.ee meiliaadress

Igal ID-kaardi kasutajal olemas Eesti Vabariigi antud meiliaadress. See on mõeldud riigi ja isiku vahe­liseks ametlikuks suhtluskanaliks, kuhu riik võib saata ametlikke tea­teid ja isikut puudutavat personaa­lset infot. Seda võivad aga suhtlu­seks kasutada kõik soovijad.

Muud võimalused

ID-kaardiga saab reisida Euroopa Liidus, Euroopa Majanduspiirkonna (EEA) liikmesriikides ning Šveitsis. Lisaks saab ID-kaarti ka­sutada e-arvete keskkonnas arvete maksmiseks elukohateate edasta­miseks, lapse sünni registreerimi­seks, lastetoetuse ja vanemahüvitise taotlemiseks, oma isikuand­mete kontrollimiseks, valimistel hääletamiseks. ID-kaardi abil saab paberivabas ARK-is taotleda uut ja vahetada vana juhiluba. Kõi­gile on kindlasti teada ka see, et ID-kaarti saab kasutada Interneti-pangas tehingute tegemiseks. Samuti on olemas mitmeid ID-toega veebilehekülgi.

Riigi ning ettevõtte/asutuse kok­kuleppel on ID-kaardiga võimalik ühendada näiteks kõik sinu töö­koha sissepääsukaardid, parooli-kaardid, haigekassakaart jne. ID-kaardi süsteem on Eestis avatud nii riigi-, omavalitsuse kui ka era­organisatsioonidele.