Lennukikandja USS Intrepid (Kartmatu) osales Teises maailma-, Korea ja Vietnami sõjas. Teenistuse lõppemise järel viidi ta New Yorki, kus temast sai kai ääres seisev sõjatehnika väljapanekuga muuseum, teatab infoagentuur Associated Press.

Lääne-Manhattanile Hudsoni jõe kai äärde tagasi saabunud Intrepidi kapitaalremondile kulus 19 kuud ja 120 miljonit dollarit (1,47 miljardit krooni).

„Aitäh teie mehisuse eest, aitäh teie eneseohverdamise ja selle eest, et te seisite raskel tunnil meie riigi kaitsel,“ tsiteerib ajaleht USA Today president Bushi sõnu.

Teiste seas oli koos vabariiklase Bushiga Ameerika Ühendriikides Veteranide päevaks kutsutaval päeval tuhandeid sõjakangelasi tervitamas ka demokraadist New Yorgi osariigi esimene nägemispuudega neegerkuberner David Paterson.

Bushi asemel jaanuaris presidendiks saav demokraat Barack Obama asetas eile pärja oma kodulinnas Chicagos asuva sõjaväememoriaali juurde.

Veteranide päevale pühendatud paraadid ja pidustused toimusid eile kõigis USA osariikides ning veelgi suurejoonelisemalt Suurbritannias Londonis ja Prantsumaal lahingupaik Verdunis.