Kaks Vene õhuvägede strateegilist pommitaja Tu-160 (NATO nim. Blackjack) saabus eile Venezuela sõjalennuväljale Libertador. Plaani kohaselt sooritavad Vene õhukindlused mitu treeninglendu neutraalsete vete kohal ja siis lendavad koju tagasi, teatab infoagentuur AFP.

„Ma kavatsen juhtida ühte nendest masinatest,“ märkis Chávez, lisades, et on juba treeninud õppesimulaatoril.

Lisaks ütles Venezuela riigipea, et arutab hetkel võimalust korraladada koos Moskvaga novembris 2008 ühised sõjaväeõppused.

Venemaa välisministeerium teatas, et otsus ühisõppuste korraldamise kohta võeti vastu Vene ja Venezuela presidentide kohtumise ajal juulis 2008 ning see pole seotud Gruusia-Osseetia konfliktiga.

Pilootide seas „Valgeks luigeks” kutsutav strateegiline reaktiivpommitaja Tu-160 (NATO nimi Blackjack) avaldab oma tehniliste näitajatega muljet.

1987. aastal relvastusse võetud hiiglane loodi vastuseks USA pommitajale XB-70 Valkyrie. Ta võib pardale võtta neli tonni pomme ja lennata tankimata 12 000 kilomeetrit.

Lisaks tavapommidele on tal 12 tiibraketti laevade ja kaugsihtmärkide hävitamiseks ning 24 lähimaa raketti, nende seas ka taktikalisi tuumarakette. Venelased on ehitanud 35 sellist lennukit ja praegu on neid relvastuses 16.