Võib küsida, mida ühist on töölepingu seaduse eelnõul või Eesti Euroopa Liidu poliitikal või ettepanekul sigade ringkaitse ära lõpetada või tulumaksu arvel seada sisse lastetusmaks. Õige vastus - kõik need on esitatud ja arutatud osalusveebis.

Viimasel ajal kohtab kodanikuühiskonna ja selle arendamise teemal päris palju nurinat selle üle, justkui poleks võimalusi otsustusprotsessides kaasa rääkida ja justkui ei laseks riik soovijatel arvamust avaldada. Lisandub kurtmine, et poliitikud on TOM portaali välja suretanud. Ent äkki on sobiv kanal arvamuse avaldamiseks ja seisukohtade väljaütlemiseks olemas, inimesed lihtsalt ei ole sellega kursis? Tõepoolest, sellist elektroonilist kanalit nimetatakse osalusveebiks ja see paikneb aadressil www.osale.ee.

Ettevõtluses juba pikka aega kaasa rääkiva institutsiooni esindajana saan kinnitada, et osalusveebist on hea saada varajast infot ministeeriumidel plaanis olevate teemade ja nende kavandatava arutusaja kohta. See aitab valitsusvälistel organisatsioonidel ja mittetulundusühingutel aegsasti arvestada, millal üks või teine teema aktuaalseks muutub.