Kalev Kask elab USAs Silicon Valleys ja juhib Egeeni rahvusvahelist äri — ravimiuuringuid Euroopa idapoolsel “rindel” Soomest kuni Türgini. Eestlased tunnevad firmat eelkõige Geeni­varamu endise suurrahastajana.

Egeeni müügitehinguni võidakse Kase sõnul jõu­da juba lähiajal. Et pakkumiseks valmis olla, püüab firma käivet suurendada. “Nagu Jack ­Welsh on ­öelnud: “Forget the scoreboard. Keep your eyes on the ball and then the scoreboard will take care of itself!”” ütleb Kask.

2001. aastal asutatud Egeen oli mullu kasumis ja firmas töötas 50 inimest. Rohkem andmeid Kask ei avalikusta. Erafirma värk.

Ravimitöösturite ja riskikapitalistidega lävides tunneb mees end nagu kala vees. Ekspressile Silicon Valleys ravimiäri julma äriloogikat tutvustades pillub ta kilde nagu varrukast, nimetades näiteks igasuguseid toredaid, ent kasutuid vedelaid ravimeid nuluõliks.

Mida on ravimiuuringuteks vaja?

Vastava haigusrühmaga patsiente. Ukrainas on oblast, mis on kahe Eesti suurune. Seal asub haigla, mis on sama suur kui kõik Eesti haiglad kokku.

Anname inimestele rohtu ja uurime, mis juhtub. Näiteks kas on valu ja mis tüüpi valu on.

Kliente on ka vaja. Sest kui neid pole, pole midagi. Mis tahes arvu nulliga korrutades on tulemuseks ikka null.

Milliseid haigusi tänapäeval ravitakse?

Peaaegu kõiki haigusi. Aga ükski ravimikompanii ei taha, et inimene terveks saaks. On vaja ravimit, mida saaks kogu aeg patsiendile müüa, kuni ta saab 80aastaseks!

Näiteks Alzheimeri ravim — Ukrainas öeldakse, et babuška ohuijela. Aga USAs on see meeletu turg — 30–40 miljardit dollarit! Noored mõtlevad: mis ma selle vanaemaga teen, ajab lolli juttu ja ei mäleta midagi — ostan talle ravimi!

Ravimid on kallid, kuid USAs neid ostetakse. Näiteks HI-viiruse tablett (kuuri hind 65 000 dollarit kuus!) — siin on kõik geid ja raha on, nii et tapab. Keegi ei käi mingite Kaika nõidade või ­Vigala Sasside juures.

Kui toodad ravimit, mis lükkab raskete haigete surma kas või kolme kuu võrra edasi, on sul turg kohe olemas. Osa haigusi on kroonilised. Kui keegi on näiteks loll ja tahab võtta targemaks tegemise ravimit, siis ega see teda targaks ei tee. See vaid leevendab olukorda.