Yongbyoni peareaktori kompleksi 18-meetrise jahutustorni õhkimine on põhjakorealaste žest vastuseks Ameerika Ühendriikide eilsetele mööndustele majandusliku ja poliitilise haarde lõdvendamisele Phjongjangi suhtes, teatab infoagentuur Associated Press.

Lõuna-Korea televisioon MBC teatas, et plahvatus toimus kell 16 kohaliku aja järgi rahvusvaheliste telekanalite kaamerate ees. Täpsemaid plahvatuse detaile ei teatata.

Sümboolne plahvatus toimus 20 kuud pärast seda kui Phjongjang šokeeris maailma üldsust maa-aluse tuumakatsetusega, millega taheti kinnitada oma tuumariigi staatust.

Eksperdid arvavad, et rahvademokraatial on ligi 50 kilogrammi rikastatud plutooniumi, mida jagub 10 tuumapommi tarbeks.

26. juunil andis Põhja-Korea Hiina Rahvavabariigile üle oma tuumaraporti, mis sisaldab kõiki Phjongjangi tuumamaterjale, -objekte ja –programme. Lisaks teatati eile valmidusest õhkida Yongbyoni jahutustorn, mille töö peatati juba eelmisel aastal.

Kuuepoolsed läbirääkimised Phjongjangi tuumaprogrammi lõpetamiseks algasid juba 2003. aastal, kus osalesid lisaks mõlemale Koreale ka Ameerika Ühendriigid, Hiina RV, Venemaa ja Jaapan.

Ameerika Ühendriigid on juba tervitanud korealaste otsust loobuda oma tuumaprogrammist ning tühistasid oma majandussanktsioonid. President George W. Bush lubas samuti tõmmata Põhja-Korea maha terrorismi toetavate ja „kurjuse telje” riikide nimistust.

Phjongjong andis tuumaraporti üle