Naine otsustas ravist loobuda. Kui paljud naised aga otsustavad sellisel hetkel loobuda lapsest?

Kristiina (37) ja Keit (35) moodustavad väikese Tallinna pere, kes on elanud koos viimased kümme aastat. Majanduslikult hästi kindlustatud, otsustasid nad mõni aeg tagasi saada oma esimese ühise lapse. Varasemast kooselust on Kristiinal juba tütar, seega oleks Keit saanud esimest korda isaks.

ESIMESED PROOVID, mis Kristiinalt raseduse alguses võeti - nagu seda tavaliselt tehakse - näitasid, et kõik on kõige paremas korras.

Edasi saadi varsti teada lapse sugu (sünnib tütar), ultraheli näitas tervet beebit ja väike kogu kõhus hakkas liigutama ajal, mil seda oodata võiski. Isegi nimi sai lapsele Keidil ja Kristiinal varakult valmis mõeldud - Katariina.

Siis saabus teiste testide aeg. Kristiinal lähenes 30. rasedusnädal.

Ta jätkas tööl käimist nagu varemgi, ja sel päeval pidas parajasti kolleegidega koosolekut. Kristiinal on 20 alluvaga firma. Keset koosolekut helises mobiiltelefon. Teiselpool toru oli naistearst, Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku peaarst Lee Tammemäe. Dr Tammemäe ei kutsunud aga Kristiinat vastuvõtule (nagu seda halbade üllatuste korral delikaatselt tehakse), vaid teatas kohe, et naise proovid näitavad - süüfilist. Tuleb tulla kiiremas korras haiglasse ja läbi teha süüfilisevastane ravi. Avastus näitas, et karmi haiguse viiest näitajast on Kristiinal positiivsed kaks.

Süüfilis on tänapäeval väga raskesti diagnoositav haigus - seda mitte ainult Eesti oludes, vaid kogu maailmas - , nii et tavapraktikas tehakse veel vähemalt ühed analüüsid, et olla kindel, et tegemist on tõesti süüfilisega. (Etteruttavalt - teised proovid tehti Hiiul, need näitasid taas, et kõik on korras.)

Sel ajal oli Kristiina juba kuuendat kuud rase. Ehkki enne olid kõik näitajad olnud täiesti korras, selgus nüüd, et ta võib sünnitada süüfilisega lapse. Triinu-Mari Ots, Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige: "Kõige hullem on kaasasündinud süüfilis. See võib tähendada väär- või alaarengut."

Kuna enne olid Kristiina testid olnud puhtad, pidi ta proovide järgi olema nakatunud raseduskuude jooksul. Kuna süüfilise peiteaeg pole eriti pikk - umbes kolm nädalat, ütleb Airi Põder, naha- ja suguhaiguste arst STD & J erapraksisest - , oleks see teoreetiliselt tõesti võimalik. Kristiina ütles, et tegelikkuses see võimalik polnud.

Testid tehti kiiresti ka Keidile - need näitasid, et süüfilist isal ei ole.

Arst ega õde ei selgitanud Kristiinale muud kui et ta hakkab saama süüfilisevastast ravi. Süste.

Kas oli mingi võimalus, et tulemus on siiski valepositiivne?

Sellise võimaliku raseduse ajal esineva valepositiivse tulemuse jälile jõudis Kristiina omapäi. Ometi oli tema haiguskaardil juures sellekohane märge, nagu hiljem selgus.

Oli üsna juhus, et valepositiivsest kuulis Kristiina USAs elavalt sõbrannalt; seejärel leidis ta teisi samasuguseid hädas ja teadmatuses olijaid internetifoorumitest. Ainult et kõik naised eelistasid jääda nii delikaatse ja ebameeldiva teema puhul anonüümseks. Ja nõustusid arstidega piinlikkusest või häbist soovimatu suguhaiguse ees peaaegu kohe ka raviga.

Kristiina ja Keit olid šokis. Aga otsustasid siiski uurida olukorra kohta võimalikult palju ise. Kuidas süstitav retarpen (penitsilliin) ema või loote tervisele võiks mõjuda? Eriti kui rasedus on kestnud juba üle kuue kuu?

Naha- ja suguhaiguste arst Airi Põder selgitab Ekspressile, et süüfilise valeposiitiivne testitulemus kaasneb tihti just rasedusega. Ja sellisest võimalusest oleksid pidanud arstid Kristiinale kindlasti teada andma. Pole täpselt teada, miks, aga naise organism võib toota raseduse ajal süüfilisele viitavaid antikehi, mille järgi süüfilist diagnoositaksegi.

Kristiinal ja Keidil oli teadmatuses valida ühe halva ja teise, veel halvema võimaluse vahel: kas sünnitada mitte päris terve laps (leebelt väljendudes) või teha süstid, mis neile teada oleva info kohaselt oleksid võinud loote arengule halvasti mõjuda. Lisaks kõhklused, mida pinged väikesesse perre tõid.

PÄRAST PIKKI UNETUID TUNDE ARVUTI TAGA otsustas paar süstidest loobuda, pidades silmas lapse tervist, ja andsid ka selle kohta allkirja.