Vanemprokurör Janis Osis külastas Svete asulat, kus ta kuulas üle vähemalt ühe tunnistaja.

Kriminaalasja algatamisest alates on üle kuulatud neli inimest. Osis märkis, et inimesed, kellega ta on rääkinud, on saanud esitada vaid kaudseid tõendeid Kalejsi süü kohta, kirjutas Austraalia ajaleht Sydney Herald.

"Muidugi on paljud tunnistajad juba surnud. Kui aga keegi veel alles on, ei tea keegi, kust neid otsida. See raskendab uurimist väga, kuna ei ole konkreetseid tõendeid ega tunnistajaid, kes on näinud just Kalejsit," tsiteerib Austraalia ajaleht Osist.

Sydney Herald kinnitab, et suur osa tõendeid Kalejsi süü kohta on Läti arhiivides. Seal olevat muu hulgas tõendeid selle kohta, et Kalejs teenis Arajsi surmakomandos ja töötas Salaspilsi koonduslaagris. Lisaks sellele leiti Austraalia ajalehtede esikülgedel avaldatud 1942. aastast pärit foto, kus Kalejs on kujutatud natslikus mundris, just Läti arhiividest ning see avaldati Läti ajalehes Laikmets koos Kalejsi artikliga reididest Vene küladesse, sealhulgas Sanjinkisse.

Arajsi komandosse kuulunud Rudolfs Soms oli 1987. aastal Läti NSV võimudele antud tunnistustes märkinud, et makstes kätte oma komandöri tapmise eest oli Kalejs juhtinud kallaletungi Sanjinki külale, lasknud selle maha põletada ja elanikud tappa.

Koos Kalejsiga sõdinud Karlis Rozhkalns oli 1987. aastal tunnistanud, et kõik Sanjinki küla elanikud oli aetud kokku ühte hoonesse, mis siis põlema pandi.

Mõlemad need tunnistajad on juba surnud, kuid on veel vähemalt kolm, kes on andnud tunnistusi oma tegevuse kohta Salaspilsi koonduslaagris, kus nad töötasid valvuritena leitnant Kalejsi alluvuses.

Kaks neist elab endiselt Riias. Need on 83-aastane Gorgijs Pimanis ja Kalejsi naisevend Alfreds Putninsh.

Pimanis ütles hiljutises intervjuus Kalejsi kohta: "Need teated on vale. Need on fabritseeritud või valesti tõlgendatud. Ma ei ole kunagi kohtunud Kalejsiga."

Putninsh ütles omakorda:"Ma ei hakka Kalejsist rääkima... Ta oli minu suhtes alati sõbralik. See, mida ma ütlesin minevikus, on öeldud ning rohkem ei ütle ma midagi."

Riia juudi muuseumi direktor Marger Westerman avaldas kahtlust, kas Kalejs kohtu alla antakse, kuna selleks ei jätku tõendeid ja ellu on jäänud vaid mõned tunnistajad.