Pekingi ametiisikud on avaldanud ka muret seoses USA sõjaväelaste operatsiooni tagajärgedega, teatab agentuur AFP. Hiinlased aga pelgavad, et purustatud tehiskaaslase US 193 mürgiseid aineid sisaldavad osad võivad tema territooriumile kukkuda.

Hiina RV välisministeeriumi ametlikus teates öeldakse, et Peking kavatseb USA-lt nõuda kõikide rahvusvaheliste kohutuste täitmist ning rahvusvahelise üldsuse tutvustamist hädavajaliku informatsiooniga, et mõningad riigid saaksid võtta tarvitusele ettevaatusabinõud.

Samas ei ole dokumendis täpsustatud, kes on need „mõningad riigid” ja millistest „ettevaatusabinõudest” konkreetselt jutt käib.

USA tehiskaaslane-spioon US 193, mis kaalub üle kahe tonni, lasti orbiidile detsembris 2006. Varsti pärast satelliidi kasutusele võttu läks rikki pardakompuuter ja mootorid ning ta hakkas Maale lähenema. Ameeriklaste arvutuste kohaselt pidi tehiskaaslane sisenema Maa atmosfääri 2008. aasta märtsi alguses. USA sõjaväe väitel oli alla tulistatud luuresatelliit ohtlik keskkonnale, kuna tema kütusepaakides oli toksiline hüdrosiini sisaldav kütus.

Tehiskaaslase tulistas neljapäeva öösel kell 5:26 (Eesti aja järgi) raketiga alla ristleja Lake Erie. Sõjaväelaste sõnul oli operatsioon edukas ja luuresatelliidile saadi kohe esimesel katsel pihta.

Pentagon kinnitab, et Maale ohtlik 500 kilogrammine kütusepaak hävitati „ülisuure tõenäosusega” ning tehiskaaslane hävitati jalgpalli suurusteks tükkideks.

Mõningatel andmetel sisaldas luuresatelliit ka tuumaenergial töötavat toiteallikat, mille saladusi ameeriklased ei oleks satelliidi Maale kukkumisel tahtnud teiste riikidega jagada. Selle pärast oligi kasulikum see alla tulistada.