2250 kilomeetri pikkuse ning 1125 kilomeetri laiuses tsoonis keelatakse laeva- ja liiklus. Keeld kehtib 21. veebruaril kell 4.30-st kuni 7.00-ni Eesti aja järgi, teatab välispress.

Läbiviidava sõjalise operatsiooni piirkonda on juba saabunud ristleja Lake Erie, mille ülesandeks on tehiskaaslane raketiga SM-3 alla tulistada. Teda saadavad hävitajad (eskaadrimiinilaev) Decatur ja Russell.

USA mereväe esindaja märkis, et tehiskaaslase tabamine ei saa kerge olema, kuna esiteks — pihta on vaja saada autobussi suuruse tehiskaaslase kütusepaagile, kus on mürgine aine hüdrasiin. Teiseks, tehiskaaslasel puuduvad sooja tootvad mootorid ning see raskendab püüdurraketil sihtmärgi leidmise. Kolmandaks, kiirus millega luuresatelliit ja rakett teineteisele lähenevad on umbes 35 400 km/h, mis on kaks korda suurem kiirusest, millega USA sõjavälastel katsetuste ajal tegemist oli.

USA tehiskaaslane-spioon US 193, mis kaalub üle kahe tonni, lasti orbiidile detsembris 2006. Varsti pärast satelliidi kasutusele võttu läks rikki pardakompuuter ja mootorid ning ta hakkas Maale lähenema. Ameeriklaste arvutuste kohaselt peaks tehiskaaslane sisenema Maa atmosfääri märtsi alguses.

Kuna luuresatelliidi täpset alla kukkumise piirkonda ei õnnestunud kindlaks määrata, siis otsustati võimalike inimohvrite ja purustuste vältimiseks see alla tulistada. Neljapäevase operatsiooni maksumuseks kujuneb 30-40 miljonit dollarit (319-425 miljonit krooni).

Hiina RV ja Venemaa väljendasid ameeriklaste plaani üle muret, kartes, et see võib ohustada julgeolekut kosmoses. Ametlik USA riigisekretariaadi esindaja Sean McCormack ütles, et Ühendriikide sõjaväelaste tegevus on suunatud vaid inimeste kaitseks ohtliku kütuse eest ja tegemist pole relvakatsetusega.

Hiina RV astus eelmisel aastal sama sammu kui lasi raketiga alla oma vana ilmasatelliidi.