Digilugu arendava tehnoloogiafirma Hewlett-Packardi konsultandi Indrek Peenmaa sõnul on keskkonna testimise eesmärk saada pilootasutustelt tagasisidet digilooga liitumise ja selle kasutamise tugevate ja nõrkade külgede kohta.

Peenmaa ütles, et praegu tegeletakse digiloo kesksüsteemi ja pilootasutuste infosüsteemide vahelise andmete edastamist võimaldavate liideste arendamisega. Piloothaiglad Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) suudavad praegu saata digiloosse haiguslugude kokkuvõtteid ja saada infosüsteemi kaudu teiste raviasutuste dokumente ning Tartu kiirabi saab pärida digiloost dokumente.

Testperioodil vahetatakse omavahel vaid fiktiivsete patsientide andmeid.

Eesti E-tervise SAe infoturbe juhi Valdo Prausti sõnul on praegu väljaarendamisel digiloo kõrgtasemel turbesüsteem, mille abil viiakse terviseinfosüsteemi ründamise võimalus miinimumini.

Digiloo kasutaja kindlakstegemiseks hakatakse kasutama kompleksautentimise meetodeid - eset ja parooli, milleks on ID-kaart ja selle PIN-kood.

Järgmise aasta kevadeni testivad digiloo andmevahetuskeskkonda kuus Eesti tervishoiuasutust - Tartu ülikooli kliinikum, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Tallinna keskhaigla, Järveotsa perearstikeskus, Koeru arstikeskus ja Tartu kiirabi. 2009. aasta 1. jaanuariks peavad digilooga liituma kõik Eesti tervishoiuasutused, sealhulgas perearstid.

Paralleelselt digilooga hakkavad järgmisel aastal tööle veel kolm uut e-tervise teenust: e-retsept, digiregistratuur ja digipilt.

Eesti e-tervise projekte rahastatakse Euroopa Liidu tõukefondidest. Kokku on e-tervise seaduse eelnõu valmimiseks ning nelja e-tervise projekti elluviimiseks kavandatud 36 miljonit krooni.