Asjast teatas väljaanne African News. Lõuna-Aafrika meremehed ei ole kunagi varem sellist vaatepilti näinud ning pidasid jäämäe väljailmumist erakordseks sündmuseks.

Seda arvamust jagasid ka kohalikud looduskaitsjad. „See, et tükk Antarktika jääkattest jõuaks Lõuna-Aafrika ranniku lähedale, kinnitab teooriat, et globaalne soojenemine annab end enim tunda lõunapoolkeral ja lõunapooluse ümbruses, mille kohal paikneb suurim osooniauk.”

Riikliku merepäästeteenistuse töötaja Craig Lambioni sõnul võtsid ka merel tegutsevad asutused teadet jäämäe ilmumisest äärmiselt tõsiselt. Raadioteenistus andis eetrisse ka hoiatuse laevadele.

Kuid edasised jäämäe otsingud rannikust umbes 60 kilomeetri kaugusel asuva jäämäe leidmiseks ei ole tulemusi andnud. Cape Towni ja Port Elizabethi vahel regulaarseid lende tegeva Lõuna-Aafrika õhujõudude lennuki meeskond jälgis eile merd tulemusteta.

Cape Towni ülikooli geoloogiateaduste osakonna vanemteaduri John Rogersi arvates võis jäämäe sinna piirkonda kanda Agulhasi hoovus ning nüüd võiks see asuda kusagil Agulhasi ranniku idakalda lähistel.

73-aastane Kaplinna elanik Louis van Heerden ütles, et nägi ka 1942. või 1943. aastal jäämäge, kui puhkas oma perekonnaga Port Elizabethi ja East Londoni vahel asuvas Kenton-on-Seas. Rodeesia ülikoolis geograafiat ja geoloogiat õppinud van Heerden ütles, et tol korral liikus jäämägi Port Elizabethi suunas.

Rogersi sõnul järgis jäämägi, mida van Heerden nägi, sedasama teekonda lõunapooluselt Lõuna-Aafrika rannikule.

Ta viitas veel kahele varem sealkandis nähtud jäämäele. 1789. aasta detsembris nägi jäämäge kuningliku mereväe alus ning 1830. aasta ülestähendused näitavad, et Briti Ida-India kompanii alus Farquharson oli kohanud jäämäge Madagaskarist ida pool.