10 aastat tagasi suri Wales’i printsess Diana Pariisis toimunud autoõnnetuses. Täna mälestavad ta pojad William ja Harry teda erilisel mälestustseremoonial Londoni Guard Chapel’is, kirjutab CNN.

Tseremooniale kogunevad kuninganna Elizabeth II, Diana kunagine abikaasa prints Charles, teised kuningliku perekonna liikmed, Diana perekond ja veel umbes 500 külalist.

Prints Charlesi abikaasa Camilla jääb tseremoonialt eemale. Ta otsustas tseremoonial mitte osaleda, et mitte saada kriitika osaliseks, nagu teeks ta midagi kohatut.

Diana surm 1997. aasta 31. augusti varahommikul rabas kogu riiki ning teda leinati avalikkuses massiliselt taga.

Leinajad nutsid avalikult tänavatel ning inimesid tunglesid Diana kodu, Kensingtoni palee ümber, jättes endast maha terve lillemere.

Diana ning ta kaaslane Dodi Fayed hukkusid, kui nende Mercedes-Benz limusiin sõitis Pariisi Pont de l’Alma tunnelis vastu posti. Pärast hotellist Ritz lahkumist olid neid jälitanud mitmed paparatsod. Nende autojuht Henri Paul, kes samuti surma sai, oli purjus ning sõitis suure kiirusega. Ainsaks ellujäänuks oli ihukaitsja Trevor Rees-Jones.

25 aastane prints William ning 22 aastane prints Harry esinevad ka ise enda korraldatud teenistusel.

Dodi isa Mohamed al Fayed pidas Londonis Knigtsbridge’is oma poja ning printsess Diana mälestuseks kaheminutilise leinaseisaku.

Al Fayed on endiselt arvamusel, et tema poeg ja printsess mõrvati briti valitsuseja julgeolekuteenistuse poolt korraldatud vandenõu käigus.

Suurbritannias korraldatud juurdlus jõudis aga 2006. aastal järeldusele, et Pariisi autoavarii oli õnnetus, mitte hoolikalt viimistletud mõrvaplaan. Samasugusele järeldusele jõuti ka Prantsusmaal korraldatud juurdluse käigus.

Guard Chapeli külaliste hulgas on Elton John, Cliff Richard, fotograaf Mario Testino, nagu ka peaminister Gordon Brown ning endised peaministrid Tony Blair ja John Major.

Külaliste nimekirjast jäeti välja printsessi kunagine ülemteener Paul Burrel, keda William ja Harry süüdistasid „külmas ja avalikus reetmises”, kui ta avaldas oma mitte midagi varjava raamatu. Kutsutute seas ei olnud veel mitmeid teisigi isikuid, kes olid oma lugusid avalikkusele müünud.