23. aprillil alustas maksu- ja tolliameti narkotalitus kriminaalmenetlust, sest neile oli laekunud vihje, et peagi saabub Eestisse laev nimega Akademiks Zavarickis, millel peidus suur kogus narkootikume, kirjutab Eesti Ekspress.

Reedel, 27. aprillil toimusid Tallinna kesklinna tänavatel teist ööd järjest rahutused, mis võtsid kogu politsei tähelepanu. Prokuratuur tunnistab, et riigis toimunu mõjutas küll menetlejate tööd, kuid pronksimäruliga kriminaalasja siduda ei saa.

“Laeval, kust narkoaine kahtlustatavateni jõudis, oli oma ajagraafik ja marsruut. Samuti ei takistanud aprillilõpu sündmused õiguskaitseorganite igapäevast tööd, ka see vajas tegemist ja sai tehtud,” ütleb riigiprokurör Helga ­Aadamsoo. Sellele vaatamata võis kurjategijatel olla lootus, et õiguskaitseorganite tähelepanu on suunatud mujale.

Malta lipu all sõitev narkolastiga laev jõudis Eesti territoriaalvetesse Peterburist. Venemaale omakorda tuli see prokuratuuri andmeil Lõuna-Ameerikast, kust pärinebki suurem osa Põhjamaadesse, Eestisse ja mujale Baltikumi jõudvast narkokraamist. Olles Peterburis peatunud kauba mahalaadimiseks, võeti kurss Eestile.