Kohus määras röövimisese eest istuva Raini neljaks ja sama asja eest kinni oleva Kristjani kolmeks kuuks elektroonilise valve alla. Pärast elektroonilise valve lõppu jätkub umbes kahe aasta pikkune tavaline katseaeg.

Prokurörid meeste vabastamisele vastu ei vaielnud ning tuleval nädalal astuvad need uhiuute “jalavõrudega” vabadusse.

Justiitsministeeriumi vanglate osakonna nõuniku Rait Kuuse sõnul on elektroonilise järelevalve peamine eesmärk muuta ühiskond turvalisemaks. Elektroonilise valve kasutamine annab kriminaalhooldusametnikele senisest tõhusama võimaluse kontrollida kinnipidamiskohast vabanenute käitumist vabaduses,” märkis Kuuse.

Elektrooniline valve rakendatakse ööpäevaringse koduaresti põhimõttel, mis tähendab, et kriminaalhooldusalune võib oma elukohast lahkuda vaid eelneval kokkuleppel kriminaalhooldusametnikuga.

“Juhul kui hooldusalune rikub valve tingimusi, võib kohus ta saata vanglasse tagasi karistust kandma,” lisas Kuuse.

Kui seade annab häire, siis see edastatakse keskserverisse, mis võtab häire vastu ja edastab selle kriminaalhooldusametnikele. Server ja koduvalve seade peavad ühendust mobiilsidevõrgus, häireteade laekub kriminaalhooldaja mobiilile ja/või e-posti teel ning on nähtav ka vastavas andmebaasis.