ESTOKRATES: Kas pole kaunis ilm, mu noor sõber?

PARLIBERADES: Ilma üle ei saa kurta, aga mis mõlgub sul seekord meeles, vanamees?

ESTOKRATES: Olen viimastel päevadel mõtisklenud ühe küsimuse üle ja mõtlesin, et ehk oskad aidata. Viimastel öödel on meie linnas aset leidnud hirmsaid asju…

PARLIBERADES: See on lausa uskumatu, millise agressiivsusega võivad üllatada meie kõrval seni täiesti rahulikult elanud inimesed. Aga õnneks on nad nüüd kinni võetud ja saavad väärilise karistuse, kiire ja karmi. Seda lubasid nii peavalitseja kui ka president, olgu nad mõlemad õnnistatud. Ei saa ju ometi rahu ja õitsengu ajal lubada linnatänavatel sellist maradöörlust!

ESTOKRATES: Just-just, see laamendamine läks tõesti liiale. Mõtlesin vaid, et mis imevägi küll neid inimesi keset head ja paremat säärastele jõledustele tõukas…

PARLIBERADES: Polnud see muud kui labane soov märatseda, lõhkuda ja röövida. Mõned inimesed lihtsalt on sellised, et ausa töötegemise asemel pigem hävitaks või varastaks.

ESTOKRATES: Aga kas neid koledaid inimesi polnud äraütlemata palju? Räägitakse lausa tuhandest tabatust ja vaevalt, et veel kõik kaabakad on kätte saadud…

PARLIBERADES: Polnud neid nii palju midagi ja olukord oli kontrolli all. Aga tead ju isegi — naaberriigi organite käed on pikad ja karvased…

ESTOKRATES: Tean-tean. Mulle tundus, et kogu meie sõjavägi koos kilpide, mõõkade ja nuiadega oli välja aetud ja ikka kippus väheks jääma…

PARLIBERADES: No ega sellise suure mässajate karja vastu pole üheski riigis üleöö korravalvureid võtta. Aga nüüd koondame oma jõud ja järgmine kord anname kohe hävitava vastulöögi. Tuhanded vabatahtlikud on viimastel päevadel kilbi ja mõõga kursuse läbinud. Need pätid käitusid lihtsalt täiesti vastutustundetult ja provokatiivselt.

ESTOKRATES: Nõus-nõus, kuid siin jäängi ma oma mõtetega hätta — mis küll võis olla see kurivaim, mis saatis meie linnale keset sumedat ööd kaela sellise röövlijõugu?

PARLIBERADES: Kuhu sa sihid, vana kavalpea?

ESTOKRATES: Ei kuhugi eriti, tahan lihtsalt segaduse oma peas ära klaarida. Et siis miks see rahvamass ikkagi keset kaunist ööd käitus nagu nurka aetud näljane rotikari? Vast eelnes märulile midagi olulist? Olen nimelt viimastel kuudel palju linnast ära olnud ja pole ehk kõigega täpselt kursis.

PARLIBERADES: Linnas on toimunud kõik vastavalt meie riigi seadustele, rahvusvahelisele õigusele ja kõige parematele tavadele, seda võin ma kinnitada.

ESTOKRATES: Seda on rõõm kuulda. Tegelikult kuulsin juba paar päeva tagasi, et linna südamesse koondatakse kogu riigi sõjajõud. Mis seal siis toimus?

PARLIBERADES: Vastavalt vastu võetud seadustele ja vabade kodanike tahtele viidi linna peaväljakult ära võõrvallutajate monument, ei midagi enamat.

ESTOKRATES: Ja selle igati õiglase ja õiguspärase sündmuse tarvis toodi linna keskväljakule keset rahu ja õitsengut kogu riigi sõdalased koos kilpide, mõõkade ja nuiadega! Ehk siiski aimati, et suurele osale rahvast ei tarvitse see tegevus üldse mitte arusaadav olla?

PARLIBERADES: Loomulikult olime valmis tagasi lööma mistahes rünnakud meie õigusele ise omi asju otsustada.

ESTOKRATES: Seega arvestasite võimalusega, et läheb mässuks ja verevalamiseks vahetult enne meie kroonimist maailma jõukaimaks rahvaks? Ehk oleks võinud vastasleeris enne mõned aastakesed ideoloogilist kasvatustööd teha, et mingi osa neist enda poole meelitada? Integratsiooniteenust vaba turg vist ei paku?

PARLIBERADES: Aga kes oleks võinud arvata, et need demonstrandid märatsejateks, lõhkujateks ja röövijateks osutuvad. Tegelikult on isegi hea, et nad kogu maailmale oma tõelist palet näitasid ja ennast ühe korraga meile kätte andsid. Küll meil juba sellise kõntsa jaoks puure jätkub.

ESTOKRATES: Nagu näha, on need sündmused viinud sinultki meelerahu ja vabad kodanikud peavad mõnda aega taas päikese loojudes kodumüüride vahele tõmbuma. Aga mind vaevab küsimus, et kas keset kõike seda kaunist, mis meid viimasel ajal ümbritseb, võib üleüldse ette kujutada mingit valitseja ettekavatsetud tegevust, mille läbiviimiseks tuleb kõik riigile ustavad sõdalased täies relvastuses jalule ajada? Kuid olgu pealegi… Ehk oled kuulnud, et minu hea õpilane Platon pani alguse Akadeemiale, kus kõiksugu ühiskonna asjade üle aru peetakse ja tarkusel tuginevaid tegevusi pakutakse. Kas ei tulnud sinu valitsejatel kordagi pähe sootsiumi asjades targematelt peadelt nõu küsida, et kas ja kuidas selle õnnetu monumendiga talitada?

PARLIBERADES: Nagu juba ütlesin, on linnas toimunud kõik vastavalt meie riigi seadustele, rahvusvahelisele õigusele ja kõige parematele tavadele. Muud ei ole mul lisada.

ESTOKRATES: Minu tõekspidamiste järgi muutub võimalus aidata kohustuseks aidata, eriti kui olukord on kriitiline. Kas mitte tosinkond Akadeemia hallimat pead ei hoiatanud hävingu eelõhtul valitsejaid võimalike tagajärgede eest?

PARLIBERADES: Hoiatasid või ei hoiatanud, mis sest enam rääkida. Peavalitsejale pole igal juhul keegi ühtegi vormikohast abipakkumise palvet esitanud. Igasugu kuulujuttudega me ei tegele.

ESTOKRATES: Tõepoolest, tõepoolest. Ilus päev hakkab õhtusse jõudma ja ma tahaks enne päikeseloojangut koduseinte vahel olla.

Kui oma valitsejaid jälle kohtad, siis vii neile ikka tervisi ja minu kui maksumaksja poolt üks soovitus ka: lõpetagu nad kohe igasugune sotsiaalteaduste riiklik rahastamine ? need teadused tegelevad jumalasalgamisega ja tegelikult ainult takistavad valitsejate häirimatut valitsemist. Milleks lasta riigi rahaga endale kaikaid kodaratesse loopida!

PARLIBERADES: Ole mureta, kiuslik küsija. Nende teaduste rahastamine on meil juba ammu samahästi kui lõpetatud. Moe pärast veel natukene andsime aga just parajasti niipalju, et nad oma viletsuses ennast ise kogu edumeelse ühiskonna silmis naeruvääristaksid. Ega neid niikuinii keegi tõsiselt võta.

ESTOKRATES: Oo, kaitsku meid jumal!

PARLIBERADES: Jumalaga jah! Muide, meil on seenioride organisatsioon ka, pakutakse oliive ja veini ning antakse soodustingimustel investeerimiskonsultatsiooni, investeeringud meil ju nüüd kõigile maksuvabad. Saaksid sinagi väärikas eas veel endale uue kuue selga, kaua sa selle räbalaga ikka meie edulugu määrid.

ESTOKRATES (pobiseb lahkudes omaette): Kes oleks võinud arvata, et mõni asi siin elus mind küüniliseks teeb…