Kosmoseraketist pole kuigi palju teada, kuid vaatlejate sõnul tekitab programm sama palju küsitavusi ja probleeme, kui riigi tuumaprogramm, teatab Fox News.

Nii tuuma- kui raketiprogrammi puhul väidab Teheran, et tegu on tsiviilotstarbelise ettevõtmisega, kuid mõlemat programmi on väga lihtsalt võimalik kasutada ka sõjalisel eesmärgil. Kuna Iraan varjab hoolikalt oma tuuma- ja raketiprogramme, pole muule maailmale sugugi selge, kui kaugele iraanlased tehniliselt arenenud on.

Iraan teatas 25. veebruaril, et lasi madalale orbiidile teadusraketi. Kui kõrgele rakett täpselt lendas pole selge, erinevad Iraagi ametnikud annavad erinevaid andmeid, ühe USA kaitseametniku sõnul ei tuvastanud nemad aga üldse mingit raketti.

Iraan teatas jaanuaris, et neil on valmis kosmoserakett, mis kavatsetakse varsti orbiidile lasta. Ekspertide sõnul on väga väike vahe satelliite orbiidile viiva kosmoseraketi vahel ja mandritevahelise ballistilise raketi vahel, mis saab tuumalõhkepead kohale toimetada. Peamine erinevus on kütuses ja juhtimissüsteemides.

Iisraeli endise peaministri Benjamin Netanyahu sõnul on selge, et kui Iraanil on kosmoserakett, siis on nad teel mandritevahelise tuumapommi saamisele.

Iraanil on juba praegu keskmaa raketid Shahab-3, mis lendab kuni 2000 kilomeetri kaugusele, suutes tabada näiteks Itaaliat või Austriat. Teheran tegeleb praegu Shahab-4 loomisega, mis ulatuks lendama üle 3000 kilomeetri, suutes tabada suuremat osa Euroopast.

Analüütikute sõnul on Iraani raketitehnoloogia pärit Põhja-Koreast, abi saadakse ka Venemaalt ja Hiinalt.