Ehkki arheoloogiadoktor Aivar Kriiska pole veel saanud jaatavat vastust malevarühma tööraha taotlusele, usub ta, et kaevetööd Pärnu koolipoisi Lauri Mikkelsaare avastatud muinaseestlaste asulapaigas Sindi-Lodjas saavad tänavu teoks.

Kui rühm ei saa raha arheoloogilistest kaevamisteks, rakendatakse noored teisele tööle, ütles Pärnu Postimehele maakonna õpilasmaleva tegevjuht Mati Sutt. Eile olid tal allkirjastatud või veel vormistamisel lepingud, mis annavad tööd 853 noorele.

Mõni pakkumine pole veel paberile kirja saanud, mistõttu võib malevlaste arv tänavu kasvada üle üheksasaja, sõnas Sutt.

Kuuendat tööaastat alustav Pärnumaa õpilasmalev on iga aastaga kosunud, sest nõudlus laste töökäte järele kasvab. Ükski tööandja, kellega kuus aastat tagasi alustasime, pole alt ära hüpanud, uusi pakkumisi tuleb aiva juurde, tõdes Sutt.

Maleva tegevjuhti rõõmustavad vallajuhtide pöördumised, et laste tööst saaksid kenamaks asulad, pargid ja kalmistud. Alati on suur tung maasikarühmadesse, tänavu alustavad need Audrus, Suigus, Kõpul ja Pootsis.

Suti teatel pakub suurematele poistele jõukohast tööd turbapätside pööramisel ja pakkimisel AS Tootsi Turvas, tugevamate abi vajavad ka põllumehed heinategemise aegu.

Riik toetab töölapsi kümne krooniga päevas, hasartmängude nõukogult saadud raha on ette nähtud rühma majanduskuludeks.

Õpilasmalevlased töötavad täiskasvanud rühmavanema juhendamisel. Sutt ütles, et kõik 34 rühmakomandöri on kogemustega, paljud neist olid tegevuses juba Eesti õpilasmalevas.

Vanemail, kes soovivad lapse õpilasmalevasse tööle panna, soovitas Sutt pöörduda kooli huvijuhi poole. Ettevõtjad, asutused ja organisatsioonid, kes vajaksid lapsi suvel tööle, andku endast teada õpilasmaleva tegevjuhile.