Finaalmäng algas väga sündmusterohkelt — teisel mänguminutil jooksis Prantsusmaa põhiründaja Thierry Henry otsa itaallaste kaptenile Fabio Cannavarole ja prantslane vajas arstiabi. Õnneks midagi tõsist ei olnud ja Prantsusmaa fännid said kergemalt hingata, sest nende esiründaja jätkas mängu. Kui kell oli edasi tiksunud vaid mõned minutid jooksis Marco Materazzi Itaalia karistusalasse tunginud Florent Maloudal jalad alt ja argentiinlasest väljakukohtunik Horacio Elizondo ei kahelnud prantslastele penalti määramisel.

11 meetri karistuslööki asus realiseerima oma jalgpallurikarjääri viimast kohtumist pidanud Zinedine Zidane. Prantsusmaa vutitäht pettis itaallaste puurivahi Gianluigi Buffoni ära ja tõstis palli latti, kust see põrkas maha (väravajoonest sissepoole) ja sealt tagasi platsile. Värava kõrval seisnud abikohtunik nägi olukorda selgelt ja luges penalti määrustepäraseks — 1:0 Prantsusmaale.

Möödus vaid 12. minutit ja Marco Materazzi suutis oma eksimuse heaks teha — keskkaitsja saatis nurgalöögi järel võimsast pealöögist palli Fabien Barthezi kaitstud prantslaste väravasse ja seis oli viigis 1:1. 36. minutil näitas Itaalia taas oma üleolekut nurgalöögiolukordades, kui nende ründaja Luca Toni lõi palli peaga latti.

Teise poolaja alguses pidi vigastuse tõttu platsilt lahkuma prantslaste üks keskväljamootoreid Patrick Vieira ja peatreener Raimond Domenech saatis tema asemel väljakule Alou Diarra. Teise poolaja esimese veerandtunni lõpuks suutis Luca Toni palli Fabien Barthezi selja taha saata, kuid abikohtunik fikseeris selles olukorras suluseisu ja väravat ei loetud.

Mõlemapoolsete võimalustega mängus normaalajal kumbki meeskond enam väravani ei jõudnud ja kohtumine läks seisul 1:1 lisaajale.

Lisaajal olid paremad võimalused prantslastel. Esmalt lõi Franck Ribery napilt mööda ja seejärel pääses Willy Sagnoli tsenderduse järel karistusala keskelt löögile Zinedine Zidane, kelle ohtliku pealöögi aga maailma parimaks väravavahiks peetav Gianluigi Buffon tõrjus.

110. minutil sai oma karjääri viimases mängus täiesti uskumatu teoga hakkama Zinedine Zidane, kes lõi peaga Marco Materazzile rindu. Väljakukohtunik Elizondo otsustas abikohtunikuga konsulteerimise järel prantslaste kaptenile punast kaarti näidata ja lisaaja viimased 10 minutit sai Itaalia arvulises ülekaalus mängida. Kõik ülejäänud üritused väravani jõuda aga luhtusid ja 18. MM-võistluste võitja pidi selguma penaltiseerias. 11 meetri karistuslöökide realiseerimisel olid osavamad itaallased, kes võitsid seeria 5:3 ja on alates tänasest neljakordsed maailmameistrid. Ainsana ei suutnud penaltit realiseerida prantslane David Trezeguet, kelle löök põrkas latist maha, kuid väravajoont ei ületanud.

Itaalia jalgpallimeeskond on varem ihaldatud maailmameistritiitli võitnud aastatel 1934, 1938 ja 1982. Ainult Brasiilia koondis on itaallastest edukam olnud — nemad on suutnud MM-tiitli võita viis korda.

Meeskondade koosseisud:
Itaalia (4-4-1-1): 1-Gianluigi Buffon; 19-Gianluca Zambrotta, 23-Marco Materazzi, 5-Fabio Cannavaro, 3-Fabio Grosso; 20-Simone Perrotta (61. 15-Vincenzo Iaquinta), 21-Andrea Pirlo, 8-Gennaro Gattuso, 16-Mauro Camoranesi (86. 7-Alessandro Del Piero); 10-Francesco Totti (61. 4-Daniele De Rossi); 9-Luca Toni.
Prantsusmaa (4-2-3-1): 16-Fabien Barthez; 19-Willy Sagnol, 15-Lilian Thuram, 5-William Gallas, 3-Eric Abidal; 4-Patrick Vieira (56. 18-Alou Diarra), 6-Claude Makelele; 22-Franck Ribery (100. David Trezeguet), 10-Zinedine Zidane, 7-Florent Malouda; 12-Thierry Henry (107. Sylvain Wiltord).

MM-i play-off mängud:
MM 2006 1/8-FINAALID:
Saksamaa — Rootsi 2:0
Argentina — Mehhiko 2:1 (l.a)
Inglismaa — Ecuador 1:0
Portugal — Holland 1:0
Itaalia — Austraalia 1:0
Šveits — Ukraina 0:0, penaltid 0:3
Brasiilia — Ghana 3:0
Hispaania — Prantsusmaa 1:3

MM 2006 1/4-FINAALID:
Saksamaa — Argentina 1:1, penaltid 4:2
Itaalia — Ukraina 3:0
Inglismaa — Portugal 0:0, penaltid 1:3
Brasiilia — Prantsusmaa 0:1

MM 2006 1/2-FINAALID:
Saksamaa — Itaalia 0:2 (l.a)
Portugal — Prantsusmaa 0:1

MM 2006 KOHAMÄNGUD:
3.-4. koht: Saksamaa — Portugal 3:1
1.-2. koht: Itaalia — Prantsusmaa 1:1, penaltid 5:3