Pildistasin Tallinnast väljuvat Tallinki lipulaeva Galaxit. 1600x1200 pildile jäi ka üks kajakas. Kahjuks polnud kolmekordse suumiga tehtud pilt päris terav. Aparaat oli käes veidi viltu, mistõttu pildi horisondijoon ei olnud päris horisontaalne. Asusingi siis pilti
GIMP
iga korrigeerima.

Ubuntu Linuxi keskkonnas käivitasin failihalduri Nautilus ja viisin kursori töödeldavale pildile. Paremklõpsuga avanevast menüüst valisin korralduse Ava programmiga „GIMP Image Editor“. Käivitus programm GIMP, selle põhiaknas avati töödeldav pildifail.

Horisondi kallutamine
Horisondi kallutamiseks tuleb põhiakna menüü Layer alammenüüst Transform valida korraldus Arbitary Rotation, mis võimaldab ise määrata, palju pilti pööratakse. Abiakna väljale Angle võib tippida ka ühest kraadist väiksemaid väärtusi. Kui pildil olev horisondijoon on horisontaalseks aetud, tuleb klõpsata abiakna nupul Rotate. Pildivälja pööramisel tekivad pildi servadesse tühjad (ruudulised) osad. Seetõttu tuleb pilti väiksemaks kadreerida. Seda saab teha, klõpsates tööriistakasti ikoonil Crop or Resize an Image. Klõpsake pildivälja vasakus ülanurgas ja tõmmake hiirega ristkülik, mis jätab pildiga täitmata (ruudulised) osad kaadrist välja. Avanevas abiaknas jälgige, et väljalõigatava pildiosa külgede suhe oleks 1,25, mis vastab 17-19-tollise LCD ekraani külgede suhtele (1280:1024=1,25). Kui see ristkülikut tõmmates kohe ei õnnestu, siis võib abiaknas pildi kõrgust ja/või laiust muuta. Klõpsake nupul Crop.

Pildi teravustamine
GIMPi põhiakna menüü Filters almmenüüst Enhcance valige korraldus Sharpen. Eelvaateaknas viige fookus sobivale kohale (laevale), liuguri abil suurendage teravust, kuni kujutis on terav, ja klõpsake nupul Olgu. Tulemust saab kontrollida pilti klahvi F11 abil üle ekraani suurendades. Menüüst Image valige korraldus Flatten Image ja salvestage pilt teise nimega. Kui pilt on sobivas tonaalsuses, siis pole värve, kontrasti ega heledust vaja muuta.

Pildi muutmine
Pildil oli üks kajakas laeva ahtrist veidi tagapool. Et pilti huvitavamaks muuta, kopeerisin selle kaks korda laeva vööri kohale. Märgistage vajalik pildiosa tööriista Select hand-drawn regions abil. Selleks muutke pilt suuremaks, klõpsake tööriistakasti vastaval ikoonil ja tõmmake hiirega joon ümber vajaliku pildiosa. See ümbritsetakse kriipsjoonega. Nüüd menüüst Edit korraldus Copy ja siis Paste. Nihutage koopia vajalikule kohale ja korrake korraldust Paste, teise koopia paigaldamiseks. Kui kopeeritud pildiosade taust ei lange allolevaga kokku, siis võib olukorda parandada, valides tööriistaga Pick colours from the image pildilt sobiva värvi ja asendades tööriistaga Paint hard edged pixels ettevaatlikult ebasobiva värviga pildiosad valitud värviga. Nende kahe tööriista abil saab ka pildilt defekte kõrvaldada või üleliigseid objekte eemaldada.

Ubuntu logo lisamine
Lisasin hallides toonides taustapildile Ubuntu logo, mille sain Ubuntu 6.06-ga kaasas olevast kataloogist Examples, mis installi käigus kopeeritakse kodukataloogi. Valisin GIMPi failimenüüst korralduse Open as Layer ja edasi vajaliku logofaili. Logo avati uue kihina taustapildi peal. Korraldustega Layer, Scale Layer vähendasin logo suurust, klõpsasin tööriistakastis ikoonil Move Layers & Selections ja nihutasin logo taustapildi paremasse alanurka. Edasi menüüst Image korraldus Flatten Image. Tulemuseks on õige küljesuhtega pildifail, mida saab taustapildina kasutada. Selle suuruse võib muuta vastavaks ekraani suurusega. Menüü Image korraldus Scale Image avab abiakna, kus saab pildi suuruseks määrata 1280x1024. Edasi klõps nupul Resize. Pilt muutub väiksemaks. Kontrollige tulemust klahviga F11. Veelkord korraldus Flatten Image ja salvestage taustapilt. Piltide kadreerimine ja nende suuruse muutmine on siiski lihtsam GNOME programmiga gThumb.

Töö GIMPiga nõuab veidi harjumist. Võimalik, et mõnd operatsiooni saab ka lihtsamini teha, kuid ülalkirjeldatud korraldused andsid soovitud tulemuse (klõpsa pildil). Head katsetamist!

PS. Kui tahate mõnd pilti kasutada Ubuntu Linuxi sisselogimisekraani taustana, siis talitage järgmiselt. Kopeerige oma kodukataloogi saidist Gnome-look mõni GDM teemafail, kus kasutajanime ja parooli sisestamise kast ning muu vajalik on teile sobival kohal. Pakkige salvestatud fail lahti. Kodukataloogi tekib uus, teema nimega alamkataloog. Selles on kaks xml-faili ja kaks pilti — taustapilt ja vähendatud ekraanitõmmis 200x160. Mõlemad võivad olla jpeg- või png-vormingus. Vahetage pildifailid enda omadega ja muutke xml-failide tekstis redaktori gedit abil piltide, teema ja autori nimed. Muuke kausta nimi vastavaks oma valitud teema nimele. Pakkige kaust uuesti. Käivitage GNOME menüü System alammenüüst Haldamine sisselogimisakna valiku aken. Lisage uus teema, näidates selle allikaks kodukataloogi pakitud teemafaili nime. See tekitab kataloogis /usr/share/gdm/themes/ uue alamkatoogi. Märgistage sisselogimisaknas lisandunud teema raadionupp ja logige end uuesti sisse.