Ubuntu ei ole Windows, Mac OS ega isegi mitte Mandriva, SUSE või Fedora Linux. Ta on neist erinev ja peabki olema. Ilmselt pruun värv meeldib Ubuntu sponsorile miljonär Mark Shuttleworth’ile ja sümboliseerib Aafrika mandrit, kust Mark pärineb. Ubuntu pole mingi neegrite OS (kuigi pole põhjust arvata, et neegrid oleks halvemad programmeerijad kui ülemaailmselt tuntud hindud ja hiinlased). Ubuntut arendab Inglise kanali Mani saarel registreeritud firma Canonical Ltd, mida rahastab Mark. Arendajate seas on palju tippspetsialiste.

Taustapilt ja paneelid

Taustapildi muutmine on tegelikult väga lihtne. Tehke töölaual paremkõps ja valige hüpikmenüüst korraldus Vaheta töölaua taust. Avanevast aknast valige sobiv taustapilt. Taustapildi kohta tapeet öelda pole just õnnestunud termini valik. Kui sobivat taustapilti ei ole, siis looge kodukataloogi uus alamkataloog Taustad ja paigutage sinna sobivad pildid. Neid võib tõmmata saidist Ubuntu artwork, Ubuntu art või GNOME-look. Kui teil on digifotoaparaat, siis võite kasutada sellega tehtud pilte, nt looduspilte. Need võiksid olla tagasihoidliku värvigammaga ja pildi ülaserv ei tohiks olla liiga tume ega kirju. Et 17- ja 19-tolliste LCD-kuvarite ekraan on tavaliselt 1280x1024 pikslit, siis võiks ka kasutatav pilt olla vähemalt sama suur. Suuremast pildist võite programmi gThumb abil välja lõigata kuvari ekraaniga sobiva küljesuhtega osa ja salvestada selle kataloogi Taustad. Avage gThumb abil kataloog Taustad, klõpsake sobival pildil ja valige menüüst Tööriistad korraldus Sea pilt taustapildiks.

Paneelid võib muuta läbipaistvateks. Seda saab teha paremklõpsuga paneeli vabal osal avaneva hüpikmenüü korraldusega Omadused avanevast aknast. Ülemise paneeli suurust võiksite LCD-kuvari korral suurendada, nt 40 pikslit. Tumeda taustapildi korral ei ole Gnome menüüde tekst läbipaistva paneeli korral loetav. Eemaldage ülemiselt paneelilt mittevajalikud ikoonid. Paremkõps ikoonil ja hüpikmenüüst korraldus Eemalda paneelilt. Mina eemaldasin meiliprogrammi Evolution ja punase Quit ikooni. Viimase asemel määrasin toimima klahvi Pause/Break. Lisage enamkasutatud programmide ikoonid, nt Thunderbird, gThumb ja OpenOffice Writer. Viige kursor rakenduste menüüs programmi nimele, tehke paremklõps ja valige menüüst korraldus Lisa see käivitaja paneelile. Töölauale ma ikoone ei paiguta. Lisage paneelile ka OpenOffice.org kiirkäivitaja nagu kirjeldatud eelmises artiklis ja meelepärased apletid. Paremklõps paneeli ja hüpikmenüüst korraldus Lisa paneelile. Minul on paneelil ilmateade. Soovitan tutvuda ka otsinguapletiga Deskbar. Paneelide kohandamisvõimalusi on palju rohkem, kõiki ei jõua siin käsitleda. Töölaua võib nt muuta Windowsi või Mac OS X sarnaseks, aga milleks.

Teemad

Töölaua välimuse määrab kasutatav teema. Vaikimisi kasutatakse teemat Human. Akende tiitelribad on apelsinivärvi, samuti ka ikoonid. Tegelikult on need üsna kenad. Kui need teile ei meeldi, proovige teisi teemasid menüü System, Eelistused korraldusega Teema avanevast aknast. Iga teema piires võib vahetada kasutatavaid ikoone ja akende ääriseid, sama akna nupuga Teema omadused. Neidki saab tõmmata viidatud GNOME-look saidist.

Sisselogimisaken

Menüü System alammenüü Haldamine korraldusega Sisselogimisaken avaneneb aken, kust saab valida siselogimisakna kujunduse. Pärast seda korraldust küsitakse parooli. Ubuntu korral on see alati teie kasutaja parool, mille sisestasite Ubuntut installides. Iseseisvat administraatori (root) parooli Ubuntus ei ole. See ei tähenda aga seda, et te tavatööd tehes omaksite administraatori õigusi. Kui Ubuntu poolt pakutavad sisselogimisaknad teid ei rahulda, tõmmake mõni sobiv saidist GNOME-look. Neid saab valida rubriigist GDM Themes.

Menüüde muutmine

Ubuntuga on kaasas menüüredaktor Alacarte (Menüü Rakendused alammenüü Tarvikud), mille abil saab muuta menüüsid Rakendused ja System. Kahjuks ei saa selle abil Systemi asendada Süsteemiga, nagu oli eelmise Ubuntu versioonis. Kui keegi teab kuidas seda teha, siis andke märku. Alacarte abil saate ingliskeelsed korralduste nimed nt Add/Remove asendada eestikeelsetega, Lisa/Eemalda. Samuti saab muuta teksti, mis ilmub kursori kohale, kui viite selle mõnele menüü korraldusele. Viige kursor Alacarte aknas vastavale korraldusele ja tehke paremklõps. Valige hüpikmenüüst korraldus Omadused ja muutke avanevas aknas väljad Name ja Comment. Klõpsake nupul Sulge. Alacarte abil saate ka menüüdest mittevajalikke korraldusi eemaldada ja vajalikke lisada. Eestikeelseteks muudetud menüükorraldused jäävad eestikeelseteks ka siis, kui valite järjekordsel alglaadimisel keeleks inglise keele. Seda on aga vaja juhul, kui soovite kasutada mälupulka. Mingi vea tõttu ei ilmu mälupulga ikoon ekraanile, kui keeleks on eesti keel. Eesti keele korral on ka kaks OpenOffice.org ikooni (Bold ja Italic) koledamad kui inglise keele korral. Proovige vahelduseks ka OpenOffic.org menüü Tööriistad korraldusega Sätted avaneva akna lehelt Vaade muuta kasutatavate ikoonide stiili, nt Industriaalne või Kristall. Kahjuks pole need kooskõlas Ubuntu Human teemaga.

Mälupulga ja üldse USB-seadmete probleemide lahenduseks pakkus kommentaator „spott“ kaks järgmist terminalikäsku, mis minul igatahes töötasid.

sudo cp /etc/pmount.allow pmount.allow.vana (kopeerib faili pmount.allow teise nimega teie kodukataloogi)
sudo rm /etc/pmount.allow (kustutab vana faili)

Menüü Asukohad muutmiseks talitage järgmiselt. Looge kodukataloogi alamkataloogid Dokumendid, Fotod, Filmid, Muusika, Taustad jne. Avage kodukataloog menüüst Asukohad. Avaneb failisirvija Nautilus aken. Akna vasakus servas on paneel Asukohad. Pukseerige sinna (sobivale kohale) põhiaknast vajaliku alamkataloogi ikoon, mille nime tahate menüüs Asukohad näha. Vasakul paneelil olevate kataloogide järjestust saab muuta failisirvija Nautilus menüü Järjehoidjad korraldusega Redigeeri järjehoidjaid avanevas aknas.

Kirjatüübid (fondid)

Neid saab muuta menüü System alammenüü Eelistused korraldusega Kirjatüüp avanevast aknast. Kui teil on LCD-kuvar, siis märgistage selles aknas raadionupp Alampiksli silumine. Minu jaoks töötavad vaikimisi kasutatavad kirjatüübid 19-tollisel LCD-kuvaril piisavalt hästi. Microsofti kirjatüüpide installeerimine ei muutnud midagi paremaks, tundus, et pigem halvemaks. Küllap see on subjektiivne.

Kiirklahvid

Menüü System alammenüü Eelistused korraldusega Kiirklahvid saab määrata korraldusi, mis täidetakse pärast teatud klahvi(kombinatsiooni) vajutust. Mulle ei meeldinud suur punane Quit nupp ülapaneeli paremas otsas. Eemaldasin selle ja määrasin tegevuse Väljalogimine jaoks klahvi Pause. Klõpsake vajaliku tegevuse nimel, vajutage soovitud klahvi(de)le ja sulgege aken. Klaviatuuridel on kaks Linuxi jaoks üleliigset Windowsi logoga klahvi Alt klahvide kõrval (Super_L ja Super_R). Neid võib kasutada nt veebisirvija ja meiliprogrammi käivitamiseks.

Töökiirus

Foorumitest leiate palju töökiiruse suurendmiseks mõeldud juhiseid, alates sobiva Linuxi tuuma installimisest kuni Firefoxi tuunimiseni või Swiftfoxiga asendamiseni. Olen mitmeid soovitusi proovinud, kuid efekt on olnud üsna tühine. Palju rohkem mõjub arvuti mälu suurendamine. Töötada saab 256MB ja isegi 128MB mäluga arvutil, kuid miinimumiks tuleks siiski lugeda 512MB. 512MB mälu, Sempron 3000+ protsessor ja integreeritud videokiirendi tagavad täiesti rahuldava töökiiruse. Mõtet on vast välja lülitada teenused, mida teie arvutis ei kasutata, nt CUPS kui printerit ei ole, sülearvutite spetsiaalteenused lauaarvuti puhul jne. Menüü System alamenüü Haldamine korraldus Teenused avab akna, kus võib maha võtta märgistuse mittevajalike teenuste kontrollkastide eest. Põhjalikum teenuste loetelu ja nende kirjeldused on aknas, mille avab sama alammenüü korraldus Boot Up-Manager, kui on installeeritud lisaprogramm BUM.

Ülalkirjeldatu on jäämäe veepealne tipp. Kui tahate nt Linuxis proovida Windows Vista Aero Glass taolist töökeskkonda, sh pildil näidatud 3D keskkonda (paketid Xgl+Compiz, vt ka pilte viide 2), siis peaks mälu olema vähemalt 1GB ja uuem Nvidia PCI Express siiniga videokaart. Nvidia kaartide jaoks on Linuxis märgatavalt paremad draiverid kui ATI kaartide jaoks. Nende pakettidega pole algajail mõtet tegeleda, sest võimalike tarkvara tõrgete korral võib hätta jääda.

Kui te ilma Windowsi programmideta (mängud, AutoCAD, Photoshop aga ka Flash 8, sest Linuxi jaoks on ainult Flash 7) elada ei saa, siis pole mõtet Linuxi peale aega raisata.