Putin ei esitanud aga ametlikku vabandust, mida tšehhid lootsid kuulda, teatab Mosnews.com.

Tollase Nõukogude Liidu liidri Leonid Brežnevi käsul tehtud sissetung surus maha Praha kevade nime all tuntuks saanud demokraatiameelse massiliikumise ning surus Tšehhoslovakkia jõhkralt Moskva rusika alla.

„Me ei kanna küll mingit seaduslikku vastutust, kuid moraalne vastutus on olemas,“ ütles Putin pressikonverentsil Prahas.

Putin on ringreisil Kesk-Euroopas, üritades soojendada suhteid endiste nõukogude satelliitidega.

Paljud tšehhid ootasid Moskvalt ametlikku vabandust tollase verevalamise eest, Venemaa pole aga kunagi seda pakkunud. 1993. aastal kirjutasid tollane Vene president Boriss Jeltsin ja Vaclav Havel alla sõpruslepingule, milles mõisteti 1968. aasta sissetung koos sellele järgnenud okupatsiooniga hukka.

1968. aastal alustas Tšehhoslovakkia tollane kommunistlik liider Alexander Dubcek ulatuslikke reforme, lõpetas tsensuuri ning soovis lahkuda nõukogude leeri sõjalisest liidust Varssavi Lepingu Organisatsioonist. Kuna teised kommunistlikud riigid kartsid, et Praha kevad nakatab opositsioone ka seal, siis korraldati Moskva korraldamisel Poola, Ungari ja Ida-Saksa vägedega Tšehhoslovakkiasse sissetung ning ülestõus suruti maha. Kokku osales operatsioonis 4600 tanki ja 165 000 sõdurit. Hukkus umbes 120 inimest.