2000. aasta rahvaloenduse uuenduse kohaselt on 50,2 protsenti Texase elanikest tänapäeval muud nahavärvi kui valged, suurim vähemus on latiinod, teatab Fox News.

Veel viis aastat tagasi oli valgeid teksaslasi 53 protsenti. Kolmes osariigis — Californias, New Mexicos ja Hawaiis on juba praegu valgeid alla 50 protsendi. Hawaiis on suurim vähemusgrupp asiaadid, teistes osariikides latiinod. Texas on California järel USA rahvarohkeim osariik.

Veel viies osariigis on värviliste osakaal rahvastikust umbes 40 protsendi peal: Marylandis, Mississippis, Georgias, New Yorgis ja Arizonas.

Ekspertide sõnul on kriitilise tähtsusega, et mitte-valgete ülekaaluga osariikides saavutatakse haridustaseme ja tööjõu professionaalsus puhul sama tase valgetega, muidu ähvardab neid piirkondi konkurentsivõime langus ja vaesuse kasv.

Brookingsi Instituudi demograafia asjatundja William Frey ütles, et seadusandlikul tasemel tuleb tegeleda immigratsioonireformiga, mis tagaks immigrantide haridustaseme ja palgataseme samale tasemele valgete ameeriklastega.

Texase San Antonio ülikooli demograaf Steve Murdock arvab, et aastaks 2050 on USA-s tervikuna valgeid alla 50 protsendi rahvastikust. „Kui vaadata 1990-ndaid, siis kasvas kõigis 50 osariigis mitte-valgete hispaanlaste arvukus kiiremini kui valgete oma. See on väga tugev trend.”