Putin põjendas amnestiaotsust Pope’i kehva tervisega ja vajadusega säilitada USA-Venemaa häid suhteid.

Kohe pärast armuandmisotsuse teatavakstegemist vabastati Pope Moskva Lefortovo vanglast.

Uudisteagentuuri Associated Press reporterid nägid kaht autot politseieskordi saatel lahkumas vangla juurest, kus Pope’i rohkem kui kaheksa kuud kinni hoiti.

Autod suundusid otse lennujaama ning veidi enne keskpäeva startis tšarterlennuk, millega Pope reisis Frankfurti, ütles ameeriklase advokaat Pavel Astahhov.

Putin andis Pope’ile armu humaansetel kaalutlustel ning soovist Washingtoniga häid suhteid säilitada, ütles presidendi esindaja AP-le.

Amnestiaotsus mainis “süüdimõistetu tervislikku seisundit ning isiklikku armuandmispalvet, samuti kõrgetasemelisi suhteid Venemaa ja Ameerika Ühendriikide vahel”.

Pope põeb haruldast luuvähi vormi ning tema perekond kartis, et haigus võis vangistuse ajal ägeneda. Pope’i abikaasa Cheri sõnul võttis mees vangistusaja jooksul ilmselt kehva vanglatoidu tõttu umbes 11 kilogrammi alla ja kaotas kaks hammast.

Pope’i ema Elizabethi sõnul sõitis Pope koos abikaasaga Frankfurti arstlikule läbivaatusele. Astahhovi sõnul aga sõidavad Pope’id Saksamaalt otsekohe edasi USA-sse.

Pope mõisteti läinud nädalal süüdi salastatud andmete hankimises ühe Vene torpeedo kohta ning talle määrati 20-aastane vanglakaristus. USA valitsus kritiseeris otsust ja kohtuprotsessi, mis vaatlejate sõnul oli erapoolik.

Pope’i väitel polnud tema ostetud materjalid salajased ning neis käsitletud tehnoloogiat oli juba välismaale müüdud ning avalikkusele ligipääsetavais allikais käsitletud.

Pope’i naise sõnul saatis Pope juba oma süüdimõistmise eelõhtul Putinile armuandmispalve. neljapäeva oli Vene seaduse kohaselt esimene päev, kus presidendil oli võimalik palvele vastata.