Teisipäeval avaldatav ÜRO sisejuurdluse raport nafta toidu vastu programmi kuritarvitustest kritiseerib ÜRO juhti arvukates juhtimisvigades ja huvide konfliktis poja kaasamise tõttu programmi, teatab The Telegraph.

Raportis süüdistatakse Kofi Annani suutmatuses vältida huvide konflikti, mis tekkis, kui tema poeg Kojo Annan hakkas Šveitsis tegutseva firma kaudu sõlmima ülikasulikke lepinguid ÜRO miljardite dollarite suuruse eelarvega Iraagi humanitaarprogrammi raames.

Raportis lükatakse tagasi siiski süüdistus, nagu oleks Kofi Annan korruptsiooni ise korraldanud või sellest kuidagi kasu saanud.

Aina uued paljastused Kojo Annani tegevusega nafta toidu vastu programmiga seoses on suurendanud survet Annanile, et ta peasekretäri kohalt tagasi astuks. Eriti USA vabariiklased tahavad teda lahkumas näha.

USA kongressi parempoolsete liikmete sõnul on Annan liidrina liiga diskrediteeritud, et jätkata oma ametiaja lõpuni. Annan astus ametisse 1997. aastal ning ta teine ametiaeg lõppeb 2006. aasta lõpus.

Endise USA föderaalreservi esimehe Paul Volckeri koostatud ja ÜRO enda poolt tellitud sõltumatu uurimine on juba avaldanud ühe raporti, kuid teisipäevane raport on Annanidele kõige kahjulikuma sisuga.

Varem on Kofi Annan oma poja korruptsiooni kohta öelnud, et ta on pettunud ja üllatunud, värske raporti valguses üritab ta ennast aga ilmselt veelgi distantseerida oma poja tegemistest. ÜRO ametnikud levitavad juba tuttavate ajakirjanike hulgas selgitust, et Annan pole oma pojaga kunagi väga lähedane olnud ning viimase käitumine on ta endast välja viinud.

Lisaks nafta toidu vastu skandaalile muserdab Annani mainet ÜRO rahuvalvajate korraldatud massilised vägistamised Kongos ning Washingtoni pistrikud on tema peale verised veel ajast, mil ta 1990-ndate keskel ÜRO inimõiguste tippametnikuna oli täiesti teovõimetu Balkani ja Ruanda genotsiidide ärahoidmisel.

Annan on USA praeguse valitsuse välja vihastanud ka sellega, et vastustas ägedalt Iraagi sõda ning nimetas USA sissetungi ebaseaduslikuks.